Hittegolf in Spanje ‘is erger dan storm Filomena’

door admin
Hittegolf in Spanje 'is erger dan storm Filomena'

Zo waarschuwt Aemet woordvoerder Cayetano Torres. De hittegolf wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een uitgebreide en krachtige Atlantische anticycloon. Het centrum daarvan bevindt zich in de buurt van de Britse eilanden en de anticycloon bevordert de atmosferische stabiliteit in het land. Anders gezegd: de warmte blijft hangen.

Torres voorspelt dat deze warme luchtmassa een hittegolf die “de meest krachtige” en “uitgebreide” qua oppervlak zou kunnen worden die we tot nu toe hebben meegemaakt in de maanden juli en augustus in Spanje.

De woordvoerder legde in verklaringen aan Europa Press uit dat de hittegolf officieel begon op 10 juli en in principe op 18 juli zal eindigen. Hij voegde daaran toe dat de voorgaande en volgende dagen ook in heel Spanje extreme temperaturen zullen worden geregistreerd.

“Het valt nog te bezien, maar dit zou de krachtigste hittegolf in Spanje kunnen zijn voor een maand juli en zelfs augustus vanwege de intensiteit en duur, met meerdere dagen achter elkaar temperaturen van 44ºC wat extreem is en verschillende rode weeralarmen met zich meebrengen (extreem risico). Het gevaar voor de menselijke gezondheid van deze hitte is groot”, vatte de woordvoerde samen.

Naast de huidige situatie blijft een DANA (een geïsoleerde depressie op hoog niveau) in het westen van het schiereiland circulatie genereren van zuid naar noord. Dat zorgt voor subtropische omstandigheden en een massa zeer warme lucht van Afrikaanse oorsprong op alle niveaus van de atmosfeer. Dat draagt eraan bij dat de temperaturen nog verder toenemen.

Wel kan deze DANA de atmosfeer boven het schiereiland enigszins destabiliseren en enkele verspreide stormen met niet al teveel neerslag meebrengen. De kans op droge onweersbuien zijn wel groot. Dit maakt wel dat het risico op bosbranden extreem hoog wordt. 
 
Woensdag wordt het warmst

Torres verwacht op basis van zijn modellen dat de temperaturen zullen blijven stijgen, vooral in de gebieden waar zich geen wolken ontwikkelen. De thermische piek van de hittegolf wordt op donderdag 14 juli bereikt. “Dit zijn temperaturen die normaal zijn in Arizona (VS)”, vergelijkt hij.

Ook de minimumtemperaturen blijven hoog. Vooral vanaf dinsdagavond, wanneer het in het zuidwestelijke kwadrant van het schiereiland tot 26 graden Celcius blijft. 

Hoewel de evolutie van de Atlantische DANA nog steeds onzeker is, geeft de AEMET toe dat er “grote onzekerheid” is over wanneer deze aflevering zal eindigen.

Vanaf vrijdag kunnen de temperaturen in het midden en zuiden van het schiereiland beginnen te dalen, maar deze daling zal nauwelijks merkbaar zijn, gezien de “extreme hittesituatie”. Zo voorspelt Torres dat de hittegolf het hele weekend aanhoudt. “Dit zijn helse dagen waar we er meer van gaan krijgen”, zegt hij.

Hittegolf houdt het hele weekend aan

Het is zeer waarschijnlijk dat de hittegolf het hele weekend aanhoudt. Vanaf maandag de 18e gaan de temperaturen in het westen van het schiereiland pas weer dalen met bijvoorbeeld 8 graden in Galicië. Elders blijven ze aan de hoge kant. 

Het valt kortom op dat sinds 7 juli Spanje elke dag temperaturen boven de 40ºC registreert. Torres noemde de opvallende waarden van afgelopen maandag in Candeleda (Ávila) 43,3ºC; Montoro (Córdoba), met 43,1ºC; Talavera de la Reina, 43ºC; Sevilla, 42,5ºC; Badajoz, 42,3ºC; Alcalá de Henares (Madrid), 40,4ºC.
 
Code rood en extreem risico

Zelfs in de provincie Ourense in Galicië wordt code rood gegeven wegens hitte. Iets wat vrij zeldzaam is. Het kwik kan daar oplopen tot boven de 42 graden als gevolg van de zuidenwind die in deze regio een “zeer explosieve temperatuurstijging veroorzakt.

De climax van de hittegolf is voor donderdag voorspeld met temperaturen van boven de 45ºC. Vooral in de vallei van de Guadiana in Extremadura en in de vallei van de Guadalquivir in Sevilla. Torres verwacht dat zelfs de 47 graden wel aangetikt kan worden, of zelfs meer. 

Historische hittegolf 

De absolute maximumtemperatuur in Spanje werd vorig jaar bereikt op 14 augustus in La rambla (Córdoba) waar het 47,6 graden werd. Torres refereerde ook aan de hittegolf van juli 1975, toen de temperatuur vier dagen boven de 40ºC kwam.

Het is belangrijk dat mensen preventieve maatregelen nemen zoals op de heetste uren binnen of in de schaduw blijven en veel drinken.

“Gevaarlijker voor de gezondheid dan Filomena”

“Dit is gevaarlijker voor de gezondheid dan de storm ‘Filomena’, van extreme kou sterven weinig mensen. Die kunnen thuis blijven. Maar deze hitte kan de sterfte verhogen, vooral onder oudere mensen.

De woordvoerder concludeert dat als de hete trend zich voortzet, de maand juli 2022, die al begon met “spectaculaire” hitte, zou kunnen eindigen als een extreem hete maand.

Dit vind je misschien ook leuk