Grote bosbrand Spanje loopt uit de hand

door admin
Grote bosbrand Spanje loopt uit de hand

Van daaruit verspreidde het vuur zich in noordoostelijke richting. In Las Hurdes konden de bewoners van zes plaatsen nog steeds niet terugkeren naar hun huizen. Sinds gisteren bevindt zich het ‘meest ongunstige gebied’ vanwege de snelle verspreiding van de vlammen in Castilla y León in de Sierra de Francia (Salamanca). De flank grenzend aan de provincie Salamanca staat er echter slecht voor volgens de Junta de Extremadura.

Twaalf landeenheden, twee vliegtuigen en vijf corpsen zijn aan het werk om de brand, die ook natuurgebied Sierra de Francia bedreigd, onder controle te krijgen. Ruim 3.000 hectare gingen al in vlammen op in Extremadura. Daar komen ruim 2.500 zwartegeblakerde hercares bij in Salamanca.

Dinsdag werden de bewoners van Monsagro geëvacueerd vanwege de nabijheid van de vlammen en de grote rookontwikkeling. Woensdag waren er zorgen over de inwoners van Serradilla del Llano omdat het front van de brand zich op alles verwoestende wijze in hun richting bewoog.

“Extreem virulent gedrag”

De dag was erg ingewikkeld voor de brandweer die zich hulpeloos voelde bij de extreme hitte en een harde wind die voortdurend van richting veranderde. Laat in de ochtend erkenden bronnen van het ministerie van Milieu van Castilla y León dat de brand “een extreem virulent gedrag vertoonde, met zeer extreme verspreidingssnelheden”. De voorspellingen waren niet erg bemoedigend omdat er voor de nacht ook harde wind werd verwacht.

De brand treft het natuurpark Batuecas – Sierra de Francia en heeft ertoe geleid dat de gemeente Monsagro moest worden geëvacueerd. De 400 inwoners zijn nog steeds niet in staat terug naar hun huizen te keren en worden opgevangen in Ciudad Rodrigo (grensstad met Portugal) in het gemeentelijke paviljoen, een schoolgebouw en een studentenwoning.

Ondertussen, in Serradilla del Llano, rukken de vlammen ongecontroleerd op. In de late namiddag was de burgemeester van het dorp er van overtuigd dat de evacuatie van de 160 inwoners niet nodig zou zijn. “Ik denk niet dat het vuur zal komen, er zit een rivier tussen en dan vele kilometers zonder bomen”, vertelde hij aan ABC. Hij gaf wel toe dat niets onmogelijk is omdat de situatie “zeer gecompliceerd” en “uit de hand gelopen” was.

Branden in Portugal

Ook het buurland Portugal beleeft de hel van tal van bosbranden tegelijkertijd. De zeer hoge temperaturen eisten zelfs een dodelijk slachtoffer. Het verkoolde lichaam van een 50-jarige vrouw werd gevonden in een maïsplantage. Het gebeurde in Boa Vista, aan de rand van Leiria, halverwege Lissabon en Porto. Een verschrikkelijke ontdekking, midden op het platteland, die de buren deed schrikken en de Portugezen terugvoert 2017. Toen stierven 66 mensen tijdens de grote brand in Pedrógao Grande. 

Het Instituut voor het behoud van de natuur en de bossen van Portugal gaf nog een treurig cijfer: sinds het begin van het jaar is er al meer dan 20.000 hectare verloren gegaan in het buurland. Dat niet alleen, maar de overgrote meerderheid daarvan verbrandde de afgelopen week. Dit cijfer zal ongetwijfeld nog toenemen omdat de vuren op verschillende punten nog steeds niet onder controle zijn.

In continentaal Portugal is geen enkele regio zonder risico: van Viana do Castelo, naast Galicië; naar de Algarve, grenzend aan Andalusië. En zelfs de hoofdstad Lissabon is alert, getuige de sluiting van de speeltuinen in de wijk Olivais.

De heftigste situatie is in Leiria en omgeving. Autoriteiten spreken al van “verwoesting”. Woensdagmiddag registreerde de Civiele Bescherming van Portugal 19 actieve branden over het hele grondgebied. Het Portugese leger is ingezet om de brandweer en bevolking te helpen. Er zijn meer dan 3.500 brandweerlieden en soldaten die vechten tegen de allesverwoestende vuurtongen.

Hittegolf helpt niet

Wat de omstandigheden voor de brandweerlieden nog zwaarder maakt is dat de hittegolf zich nu in zijn kritieke fase bevindt. Het nieuwe temperatuurrecord is 45,6 graden in Almonte (Huelva), op de voet gevolgd door 45,4 graden in Olivenza (Badajoz) of 45 in de hoofdstad Badajoz. Extremadura werd gepositioneerd als de tweede meest getroffen gemeenschap in het land, na Andalusië. Morón de la Frontera (Sevilla) pakte de ‘vierde plaats’ met 44,8º.

Dit vind je misschien ook leuk