Stortvloed aan geannuleerde vluchten en stakingen leiden tot zorgen in Spanje

door admin
Stortvloed aan geannuleerde vluchten en stakingen leiden tot zorgen in Spanje

Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 25.000 vluchten geannuleerd in augustus, een van de maanden waarvan het toerisme het moet hebben. In deze maand staan er 818 vluchten per dag minder gepland. Het Europese continent wordt het zwaarst getroffen aangezien 2 van de 3 geannuleerde vluchten Europa treft.

Europese luchthavens gebukt onder tekort aan personeel

De staatssecretaris van Toerisme, Fernando Valdés, zegt tegenover de Spaanse nieuwssite Businessinsider.es dat problemen op luchthavens zoals Schiphol en Londen te wijten zijn aan het feit dat er veel banen verloren zijn gegaan tijdens de pandemie.

Het opheffen van de beperkende maatregelen en de start van de zomervakantie zorgt voor extra veel drukte op luchthavens. Omdat er veel minder personeel is, lukt het luchthavens maar moeilijk om de grote stroom aan passagiers aan te kunnen. Het gevolg hiervan: lange rijen, bagage die niet aankomt of juist ophoopt op de plek van bestemming, annuleringen en vertragingen en daardoor grote teleurstelling van reizigers die hun vakantieplannen zien stranden.

Spanje indirect geraakt door chaos op buitenlandse luchthavens

Hoewel Valdés aangeeft dat de personele problemen Spanje nauwelijks treft, ondervindt het toerisme in Spanje wel de gevolgen van de chaos op luchthavens in het buitenland. Op één dag waren er onlangs al dertig vluchten geannuleerd en ruim honderd vluchten naar Spanje vertraagd als gevolg van stakingen door Ryanair en Easyjet.

Moet Spanje optimistische voorspellingen toerisme bijstellen?

De massale annuleringen hebben indirect wel impact op het toerisme in Spanje. De beperkte capaciteit op buitenlandse luchthavens zorgt ervoor dat Spanje wellicht de toeristische prognose voor de zomer moet bijstellen. Een behoorlijke tegenvaller gezien het feit dat de economie in Spanje nu al te lijden heeft onder de inflatie, de onzekerheid van de oorlog in Oekraïne en een dreigende recessie.

Spaanse regering blijft geloven in 90 procent herstel

Vooralsnog wil de Spaanse regering de voorspellingen voor de inkomsten van het toerisme in Spanje nog niet bijstellen. Fernando Valdés verwacht niet dat de sector zich voor 2023 heeft hersteld maar gelooft er nog steeds in dat Spanje dit jaar 90 procent van de inkomsten kan halen in vergelijking met 2019, het jaar voor de pandemie.

Voor wat betreft de boekingen bevestigt Valdés dat in het hoogseizoen 9 van de 10 buitenlandse toeristen weer terugkeert naar Spanje. Fernando Valdés: “De gegevens van het aantal boekingen die we tot nu toe hebben, bevestigen een aanzienlijke groei van de sector die in 2023 pas echt merkbaar zal worden.”

Dit vind je misschien ook leuk