Nederland doet noodgreep en zoekt personeel in Spanje

door admin
Nederland doet noodgreep en zoekt personeel in Spanje

Soms is de arbeidsmarkt een grote paradox: Waar restaurants in toeristische gebieden in Spanje soms moeten sluiten wegens personeelstekort zitten er op hetzelfde moment ruim 3 miljoen Spanjaarden zonder werk thuis. Aan de andere kant zijn er landen die een noodgreep doen naar het buitenland om aan werknemers te komen.

Dit laatste is het geval in Nederland waar het kabinet een poging doet om personeel te zoeken in Spanje. Nederland heeft veel moeite om de duizenden vacatures in de landbouw, horeca en de transportsector te vervullen wegens een gebrek aan kandidaten.

Contrast tussen werkloosheidscijfers Spanje en Nederland

Momenteel bedraagt het werkloosheidspercentage van Spanje 13,1 procent, meer dan het dubbele van het gemiddelde cijfer in de eurozone (6,6 procent). Dit extreem hoge cijfer in Spanje staat in schril contract met het percentage van 3,3 procent van de beroepsbevolking die werkloos is in Nederland. Dit percentage in Nederland betekent dat er zelfs meer vacatures zijn dan werklozen. Voor elke 133 vacatures zijn er 100 werkzoekenden.

Focus op Spaanse en Franse werklozen voor banen in Nederland

Om meer vraag te creëren, werkt de Nederlandse regering aan een plan. Een plan dat verder gaat dan de eigen landsgrenzen. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt in de plannen voor om ook Spaanse en Franse werkzoekenden op te nemen in de gewenste doelgroep om vacatures in Nederland gevuld te krijgen.

Werkloosheid als één Europa bestrijden

Tegenover Nederlandse media vertelt ze dat het arbeidstekort in het dagelijks leven in Nederland behoorlijk zichtbaar is. Inmiddels bekende voorbeelden zijn de chaos op Schiphol en geannuleerde treinen en bussen in het OV. “In Europa zijn er echter voldoende arbeidskrachten te vinden en aangezien vooral de jeugdwerkloosheid in andere landen hoog is, is het geen gek idee om meer als één Europa te gaan werken,” aldus Van Gennip.

De behoefte aan arbeidskrachten in Nederland is zo groot dat het Ministerie een informatiedag heeft georganiseerd over hoe toe te kunnen treden tot de Nederlandse arbeidsmarkt.

Focus op Spaanse en Franse jongeren

Karien van Gennip geeft aan dat ze zich in de eerste plaats verantwoordelijk voelt om de Nederlandse werklozen aan het werk te krijgen. Gezien de arbeidskrapte op de markt zal Nederland volgens haar in de toekomst ook arbeidsmigranten nodig hebben. Ze richt zich hierbij op schoolverlaters en Spaanse en Franse jongeren uit wijken in grote voorsteden. Betaald werk kan volgens haar ervoor zorgen dat deze doelgroep op het goede pad blijft of weer terecht komt.

Nederlandse politici niet allemaal enthousiast

Niet alle collega’s uit Den Haag staan te springen over dit idee. Over de komst en omgang met arbeidsmigranten is de afgelopen jaren veel te doen geweest en diverse politici maken zich zorgen over de komst van probleemjongeren uit Frankrijk en Spanje die naar Nederland te komen. Geert Wilders ventileerde op Twitter al snel zijn mening: “Dus dat is wat het kabinet wil: de Nederlandse boeren eruit en de Algerijnen en Marokkanen uit Frankrijk erin. #nieuweverkiezingen ”

Dit vind je misschien ook leuk