Nieuwe wet moet einde maken aan voedselverspilling in Spanje

door admin
Nieuwe wet moet einde maken aan voedselverspilling in Spanje

Het aanbieden van restjes in bakjes of ‘doggy bags’ is niet de enige oplossing die de wet biedt. In restaurants en bars mag ook anders worden omgegaan met het eten dat blijft liggen. Enkele zaken hanteren bijvoorbeeld al het beleid om alles wat bijvoorbeeld in de middag blijft liggen, later die dag of ’s avonds aan te bieden als aperitief of zelfs als tapas.

Hetzelfde geldt voor eten dat bijna over de houdbaarheidsdatum is. Hiervan kan bijvoorbeeld jam gemaakt worden. Als het echt niet meer goed is voor consumptie door mensen dan kan het nog worden gebruikt als voeding voor dieren of als compost.

Wet nog niet waterdicht tegen weggooien van voedsel

Non-profitorganisatie Enraíza Derechos onderstreept het belang van dit soort maatregelen en wetten. Het voorkomen dat voedsel als afval wordt weggegooid, zou prioriteit nummer één moeten zijn. De komst van de wet is nog niet waterdicht volgens de NGO. Het is nog altijd mogelijk om afgeschreven voedsel te “doneren” waardoor het naderhand alsnog te makkelijk bij het afval terechtkomt.

Wet tegen voedselverspilling niet alleen voor restaurants

Deze nieuwe wet geldt niet alleen voor restaurants en bars, maar ook kantines in scholen, bedrijven en bij sportclubs zullen zich hieraan moeten houden. Ook van supermarkten en winkels wordt straks verwacht dat ze producten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert met korting aanbieden. Ook dienen er meer en betere afspraken te komen met voedselbanken en buurtverenigingen om ongebruikte producten te kunnen doneren. Waar veel winkels dit momenteel al doen, wordt dit per januari 2023 bij wet verplicht.

Spanje gooit bijna 1,4 miljard kilo aan voedsel weg

De meest recente cijfers uit 2020 laten zien dat er jaarlijks bijna 1,4 miljard kilo aan voedsel wordt weggegooid in Spanje. De grootste boosdoeners zijn supermarkten en horecazaken maar particuliere huishoudens hebben hier ook zeker een aandeel in.

De komst van maatregelen zijn volgens velen dus zeker nodig. Of deze wet hier verandering in zal brengen, zal de toekomst uitwijzen. Boetes voor het overtreden van deze nieuwe regels zijn echter niet mis; ze kunnen (voor bedrijven) oplopen tot maar liefst een half miljoen euro.

Dit vind je misschien ook leuk