Catalonië bevriest tienduizenden bouwprojecten direct aan de kust

door admin
Catalonië bevriest tienduizenden bouwprojecten direct aan de kust

Donderdag heeft de Catalaanse overheid een wetsvoorstel ingediend om de bouw van 46.800 nieuwe (woning)complexen aan de kust rondom Tarragona te stoppen.

Nadat de kustlijn van Catalonië jarenlang is volgebouwd met appartementsgebouwen, woningen en zwembaden grijpt de overheid in met dit grote ruimtelijk ordeningsplan. Hiermee wordt de bouw van 46.800 woningen in 30 gemeenten in de kustzone van de provincie Tarragona voorkomen. Feitelijk worden alle bouwaanvragen in de toeristische badplaatsen zoals Sitges, El Vendrell en Torredembarra bevroren in afwachting van de definitieve vaststelling van de voorgestelde ruimtelijke verordening.

Het wetsvoorstel volgt het voorbeeld van eerder aangenomen verordeningen ten aanzien van ruimtelijke ordening voor de Costa Brava in de provincie Girona en voor de Pyreneeën. Daar werd de bouw van respectievelijk 15.000 en 8.500 woningen tegengehouden. De Catalaanse kust “zit op de grens”, zo stelt de regering.

Persconferentie

Agustí Serra, algemeen directeur ruimtelijke ordening, legde tijdens een persconferentie uit dat op deze manier de bouw met een omvang van een stad als Lleida (zo ongeveer 140.000 inwoners) wordt tegengehouden. “We moeten orde scheppen in de chaos”, aldus Serra. Na tientallen jaren van een wildgroei wil Catalonië in verband met de klimaatcrisis het tij keren. 

Reeds gestarte bouw wordt niet gestopt

Waar al is begonnen met de bouw van nieuwe urbanisaties zal niet worden opgetreden. De overgebleven 4.700 hectares aan bouwgrond hebben echter wel een andere bestemming gekregen. Zeven bouwprojecten voor nieuwe wijken, die in de beginfase zaten maar waarvan de bouw nog niet was gestart, worden getroffen. “We hebben maatregelen genomen om de aansprakelijkheid van de ontwikkelaars te voorkomen.” Enkele projectontwikkelaars zijn juridische procedures tegen de regering gestart. Het regiobestuur laat echter niet los welke dat precies zijn. 

Algemene beleidswijziging

Het wetsvoorstel voorkomt echter niet de komst van nog vele bouwputten. Langs de kust tussen Malgrat de Mar en Alcanar kunnen nog steeds zo’n 60.000 woningen gebouwd worden. Wel vormt het voorstel een markeerpunt in het ruimtelijk beleid voor de kuststreek van de hele regio. Het plan omarmt de opvatting van geografen, geologen en milieudeskundigen dat er minder gebouwd moet worden. Niet alleen vanwege de grote en onomkeerbare horizonvervuiling, de aantasting van het milieu, maar ook om veiligheidsredenen.

Bekijk ook: Complete stranden Barcelona en Maresme verdwenen na noodweer

Alarmerend rapport van de overheid in 2021

Vorig jaar gaf de Catalaanse overheid al toe dat door slechte ruimtelijke ordening de kust van Catalonië “de grens heeft bereikt”. Ze waarschuwde voor overstromingen van gemeenten en van miljoenenkostende infrastructuur. ”Er waren veel overstroombare gebieden (waar wel gebouwd kon worden) waar een pas op de plaats is gedaan”.

Bekijk ook: Catalaanse kust komt zonder stranden te zitten

Verder wordt in het rapport gewaarschuwd dat ruim 60 procent van de grond binnen 100 meter vanaf de kustlijn is volgebouwd. Het rapport is opgesteld door het Catalaans overheidsadviesorgaan voor duurzaamheid. Door de stijgende zeespiegel is nog maar 20 procent van de kustlijn veilig.

Een voorbeeld van de mogelijk dramatische gevolgen is de overstroming van de gemeenten Alcanar en Ulldecona vorig jaar september. Daar ontstond ernstige schade aan tientallen bedrijven en woningen en aan een tot familievakantiepark omgebouwd vissersdorp dat enkele tientalen jaren geleden is gebouwd in uiterwaarden.

Barcelona blijft buiten schot?

Het plan richt zich niet op het grootstedelijk gebied van Barcelona en Maresme. De kust is daar namelijk al zo volgebouwd dat er simpelweg geen ruimte meer is voor nieuwe initiatieven.

Dit vind je misschien ook leuk