Spanje meldt 2e sterfgeval door apenpokken en telt na USA meeste gevallen

door admin
Spanje meldt 2e sterfgeval door apenpokken en telt na USA meeste gevallen

De eerste dode door apenpokken werd vrijdag gemeld vanuit de regio Valencia. Het tweede sterfgeval is een 31-jarige man uit Córdoba. Spanje wordt zwaar getroffen door het virus met inmiddels 4.298 bevestigde besmettingen in het land. De slachtoffers zijn veelal mannen met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar.

Spanje registreert, na Amerika, meeste besmettingen

Spanje is momenteel het land met het op één na hoogste aantal besmettingen ter wereld. Alleen Amerika meldt meer (4.906) gevallen. Van de 4.298 bevestigde gevallen in Spanje, onderverdeeld over 4.234 mannen en 64 vrouwen, liggen er 120 personen in het ziekenhuis. Onder meer de Spaanse nieuwssite Ondacero.es schreef op zaterdag een artikel waarom er zoveel apenpokkenbesmettingen in Spanje plaatsvinden.

Spaanse epidemioloog roept op tot kalmte

Epidemioloog Quique Bassat probeert via de Spaanse media een geruststellende boodschap over te brengen. Hoewel Spanje een van de hoogste aantallen besmettingen registreert, en zelfs twee sterfgevallen, zegt de epidemioloog dat het ‘normaal is dat Spanje zulke hoge aantallen registreert’. In de dagen dat het virus op diverse plekken ter wereld opdook, waren er veel evenementen in Spanje, voornamelijk festivals, waar mensen makkelijk en snel besmet konden raken.

Hoewel er in Spanje twee mensen aan zijn overleden, benadrukt Bassat dat het sterftecijfer vele malen lager ligt dan bijvoorbeeld tijdens Covid-19 en dat het belangrijk is de aanbevelingen van het Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op te volgen. De organisatie adviseert om het aantal sekspartners te reduceren. Ook is er inmiddels een vaccinatieprogramma opgezet voor mensen in de risicogroep. De epidemioloog verwacht niet dat de apenpokken dezelfde proporties aanneemt als Covid-19.

Apenpokkenvirus wereldwijde gezondheidscrisis

De WHO riep op 23 juli de apenpokken uit tot een wereldwijde gezondheidscrisis. Uit gegevens van de WHO blijkt dat er op die dag meer dan 16.000 gevallen van apenpokken waren in 75 landen. Wie besmet raakt met het virus kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid.

Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus treft momenteel vooral mannen die seks hebben met mannen, maar het is geen geslachtsziekte. Het virus verspreidt zich onder meer via huid-op-huidcontact. Iedereen kan daardoor het virus oplopen.

Dit vind je misschien ook leuk