Nieuwe stakingen in augustus bij EasyJet Spanje

door admin
Nieuwe stakingen in augustus bij EasyJet Spanje

Aan de stakingen van Ryanair en easyJet cabinepersoneel en Lufthansa grondpersoneel, kan nu die van EasyJet’s eigen piloten worden toegevoegd voor de maand augustus.

Bekijk ook: Tot januari 2023 wekelijks stakingen bij Ryanair in Spanje

Ondanks dat de Spaanse pilotenvakbond SEPLA donderdag de laatste dagen van de staking van het cabinepersoneel (TCP) heeft gered, heeft deze wel opgeroepen tot een staking voor de maand augustus, die zal vinden plaats in drie perioden van elk 72 uur.

De onderbrekingen zullen plaatsvinden op de 12e, 13e, 14e, 19e, 20e, 21e, 27e, 28e en 29e, “vanwege de weigering van het bedrijf om de arbeidsomstandigheden die de piloten hadden vóór de pandemie te herstellen, evenals om te onderhandelen over de tweede cao”.

Bekijk ook: Welke stakingen in de Europese luchtvaart kunnen we nog verwachten deze zomer?

De vakbond benadrukt dat dit het “laatste redmiddel” is, aangezien alle pogingen om tot overeenstemming te komen zijn mislukt. In de bemiddelingsbijeenkomst, die op 22 juli werd gehouden, presenteerde het bedrijf geen enkele verbetering van zijn voorstel.

De vertegenwoordigers van de piloten hebben de stakingen afgeroepen na ruim zes maanden onderhandelen en tot zes bijeenkomsten waarin drie sociale voorstellen zijn gepresenteerd die, naar wat zij aangeven, allemaal door het bedrijf zijn afgewezen.

Bekijk ook: Kofferchaos op luchthavens in Europa, wat is er aan de hand?

Terug naar arbeidsvoorwaarden van vóór pandemie

De vakbond verzekert dat het “enige doel” is om de arbeidsomstandigheden die de piloten in 2019 hadden te herstellen, nu het aantal vluchten “zeer vergelijkbaar” is met dat van twee jaar geleden. Ook willen ze de onderhandelingen hervatten over de ondertekening van de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Sepla hekelt echter dat easyJet heeft geweigerd in te gaan op een verzoek van de groep piloten en een nieuw voorstel heeft gepresenteerd dat de voorwaarden in reële termen verder verslechtert.

Arbeidsvoorwaarden in Spanje slechter dan elders in Europa

Ten slotte bekritiseren de vertegenwoordigers van de piloten dat de contractvoorwaarden die door de luchtvaartmaatschappij in Spanje worden aangeboden altijd slechter zijn geweest dan die in de rest van Europa en “nog slechter zijn” met het nieuwe voorstel dat in de laatste onderhandelingen is gedaan.

Dit vind je misschien ook leuk