
"Ze schaden onze lokale bedrijven, houden zich niet aan de sanitaire maatregelen zonder enige vorm van controle en veroorzaken vuil op onze stranden", zegt de eilandpresident Ana Juan.
ADVERTENTIE
Gezien het sterke herstel van de toeristische bedrijvigheid zijn niet alleen cijfers als accommodatiebezetting of aantal toeristen weer gestegen, maar worden ook zaken zoals illegale straatverkoop, in de volksmond 'topmanta'* genoemd, opnieuw geactiveerd.
Geconfronteerd met deze situatie heeft de Consell de Formentera, in samenwerking met de vereniging van kleine en middelgrote ondernemingen van Formentera (PIMEF), opnieuw een bewustmakingscampagne tegen straatverkoop gelanceerd. De actie is gericht op zowel bezoekers als de bevolking van het eiland zelf.
Op de campagnebrochure staat een vrouw afgebeeld op het strand die "NEE" zegt wanneer ze wordt geconfronteerd met aanbiedingen voor drankjes, fruit of kleding.
Het motto "Om lokale bedrijven te beschermen, zeg NEE tegen straatverkoop!", staat in drie talen (Catalaans, Spaans en Engels) in de brochure het volgende te lezen:
"De vruchten, drankjes, kleding en accessoires of sieraden die sommige straatverkopers op onze stranden aanbieden, hebben de legale voedsel- of kwaliteitscontroles niet doorstaan. Bovendien vertegenwoordigen ze oneerlijke concurrentie voor de bedrijven van Formentera. Om er een einde aan te maken, hebben we hebben de medewerking van potentiële kopers nodig. Zeg alsjeblieft NEE tegen straatverkoop!"
De brochures worden oneder andere uitgedeeld bij de VVV-kantoren en op drukke, toeristische punten. Verder zal de campagne ook worden verspreid op de sociale netwerken van het eilandbestuur en de afdeling toerisme.
134 sancties sinds het begin van het toeristenseizoen
Naast het vergroten van het bewustzijn, werkt de lokale politie van Formentera ook aan het stoppen van illegale activiteiten. Het eilandbestuur heeft laten weten dat er sinds het begin van het toeristenseizoen al 134 acties voor straatverkoop zijn genomen:
- 13 in mei voor het aanbieden van eten en drinken
- 56 in juni: 49 voor eten en drinken; 7 voor kledingverkoop
- 65 in juli: 53 voor eten en drinken en 12 voor kleding
*De term 'topmanta' vindt zijn oorsprong in de praktijk dat de straatverkopers hun waar aanbieden op grote kleden (manta in het Spaans). Zodra iemand die de wacht houdt waarschuwt voor de politie, rollen ze hun kleed snel op met alle spullen erin om aan controle te ontsnappen.