In welke Spaanse stad heb je het beste leven?

door admin
In welke Spaanse stad heb je het beste leven?

OCU keek naar parameters als mobiliteit, gezondheids- en onderwijsdiensten, burgerveiligheid, de arbeidsmarkt, de kosten van levensonderhoud, zorg voor het milieu, vervuiling en stedelijke netheid en voerde op basis hiervan een ​​enquête uit onder bijna 3.000 mensen uit de meest bevolkte steden van Spanje.

De gegevens bieden verrassende resultaten. Een van de meest voor de hand liggende ontdekkingen is gedaan in verband met Covid-19. De pandemie heeft de leefomstandigheden overal verslechterd. Desondanks lag de gemiddelde kwaliteit van leven in de onderzochte steden rond 64 punten van de 100.

Op basis van het onderzoek worden de volgende 15 steden genoemd als de beste van Spanje in termen van kwaliteit van leven.

1. Vigo

Met ongeveer 293.000 inwoners wordt deze Galicische stad beschouwd als de beste Spaanse stad om in te wonen. Zoals de deelnemers aan de OCU-enquête hebben laten weten, is Vigo een stad die opvalt door zijn hoge levenskwaliteit, veiligheid, netheid, goed onderwijs en zorg voor het milieu. Evenzo is het vrijetijdsaanbod voor gezinnen met kinderen zeer positief. Dit alles bezorgde de stad met 70 punten een eerste plaats in de ranglijst. 

2. Zaragoza

Een totaal van 69 punten bezorgt de Aragonese hoofdstad de tweede plaats in dit klassement. Zaragoza heeft 675.301 inwoners die blij zijn met een goede mobiliteit, een grote en toegankelijke vastgoedmarkt, uitstekende gezondheidsdiensten en een breed scala aan cultuur.

3. Bilbao

Deze stad van 346.405 inwoners heeft de derde plaats behaald voor aspecten als mobiliteit, milieukwesties en gezondheidszorg, evenals het culturele, sportieve en vrijetijdsaanbod. De som van alle varianten levert Bilbao 69 punten op.

4. Valladolid

De hoofdstad van Castilla y León is de enige stad in deze regio met een plek in de classificatie. Met 97.775 inwoners scoort de stad goed op alle parameters behalve één; de onroerendgoedmarkt. Daardoor behaalt Valladolid 68 punten.

5. Córdoba

Deze Andalusische stad die ooit tot de belangrijkste van het Arabische rijk in Spanje behoorde, heeft net als Valladolid 68 punten. Daarmee is het de stad in Andalusië met de beste levenskwaliteit volgens de parameters van OCU om te wonen. De inwoners van Cordoba waarderen vooral de mobiliteit die ze hebben, waardoor ze zich zonder problemen te voet of met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen.

6. Málaga

Ondanks het feit dat Málaga de tweede stad in Andalusië is met de hoogste levenskwaliteit van deze ranglijst, is het de moeite waard om Malaga te benadrukken. De steekproef onder zijn 577.405 inwoners benadrukt dat het een van de beste plekken ter wereld is om te wonen en te werken vanwege de relatief lage kosten van levensonderhoud, de goede digitale infrastructuur, het milieu, het klimaat en het vrijetijdsaanbod. De som van dit alles geeft Malaga 66 punten.

7. Valencia

Valencia heeft 789.744 inwoners. Deze inwoners hechten veel waarde aan de zorg voor het milieu, de groene ruimten, de lage vervuiling, het aanbod op de vastgoedmarkt en de werkgelegenheid. Daarvoor kreeg de stad aan de Spaanse oostkust 65 punten toegekend.

8. Gijón

Deze historische Asturische stad onderscheidt zich door het gevoel van veiligheid dat de burgers er ervaren, het efficiënte afvalbeheer, de netheid en de algemene kosten van levensonderhoud. Dit wordt benadrukt en bevestigd door de steekproef onder de 272.202 inwoners van Gijon. 

9. Alicante

Een andere parameter waar inwoners van de onderzochte steden over werden ondervraagd, was netheid. Dat blijkt een van de elementen die de 337.304 inwoners van de provinciehoofdstad Alicante het meest zorgen baart. Hier komt bij dat de prijs van woningen relatief hoog ligt en het educatieve aanbod lager wordt gewaardeerd dan in de omliggende regio Valencia. De stad kreeg 64 punten. 

10. Sevilla

Sevilla is de derde Andalusische stad op de ranglijst. Het heeft 684.234 inwoners die het uitgebreide vrijetijdsaanbod, het nachtleven en de gezelligheid van de mensen benadrukken, nog naast het brede gastronomische aanbod en het klimaat. Minder blij zijn inwoners met de gezondheidszorg en de veiligheid op straat. De hoofdstad van Andalusië kreeg 63 punten.

11. La Palmas de Gran Canaria

De reden waarom Las Palmas relatief laag scoort in vergelijking met andere steden, zijn de hoge kosten van levensonderhoud. Bovendien zijn die flink gestegen sinds de coronapandemie. Evenzo zijn de inwoners, meer dan 300.000, van mening dat er een probleem is met de arbeidsmarkt in de stad. Het resultat is 63 punten.

12. Murcia

De eerste stad met een puntenaantal onder het gemiddelde is Murcia, dat met een globale kwaliteit van leven van 61 punten plaats nummer twaalf inneemt. Tekortkomingen in de stedelijke mobiliteit is volgens het onderzoek een van de grootste problemen hier

13. Palma de Mallorca

Deze hoofdstad van de Baleraen heeft twee grote problemen waardoor er niet meer dan 57 punten toegekend worden: het onderwijsaanbod en de veiligheid van de burger. In mindere mate kent het eiland volgens de steekproef onder de bevolking ook mobiliteitsproblemen. Bovendien zijn de kosten voor huisvesting erg hoog.

14. Barcelona

Het leven in Barcelona is behoorlijk veranderd de laatste jaren. Met een bevolking van meer dan anderhalf miljoen mensen klagen de inwoners over de hoge kosten voor levensonderhoud. Ook sluipt vervuiling binnen als een groot probleem. Dit alles bezorgt de stad slechts 56 punten. Wel waarderen de ondervraagden de kansen op de arbeidsmarkt en het culturele aanbod. 

15. Madrid

De hoofdstad van Spanje onderscheidt zich door zijn culturele, sportieve en vrijetijdsaanbod, evenals door zijn goede werkgelegenheid. Inwoners zijn echter minder blij met de hoge huurprijzen, de hoge kosten van levensonderhoud, de hoge mate aan luchtvervuiling en netheidsproblemen. Ook de publieke gezondheidszorg wordt niet als onverdeeld positief gezien. Madrid kreeg 55 punten.

Dit vind je misschien ook leuk