Spanje verwelkomt voorstel Duitsland voor gasverbinding

door admin
Spanje verwelkomt voorstel Duitsland voor gasverbinding

De bondskanselier betreurtde het dat deze verbinding nog niet tot stand was gebracht omdat dit de huidige leveringsproblemen aanzienlijk had kunnen verlichten. 

Scholz heeft ook verzekerd dat hij de aanleg van deze nieuwe pijpleiding promoot en dat hij al heeft gesproken met de regeringen van Spanje, Frankrijk en Portugal, evenals met de Europese Commissie. Deze pijplijn, zo heeft hij aangegeven, “zou de huidige problemen massaal oplossen.”

Bronnen van het ministerie van Ecologische Transitie hebben Cadena SER verteld dat de integratie van het Europese energiebeleid “grote voordelen” heeft en dat “deze crisis dat duidelijk laat zien”. Ze benadrukten ook dat Spanje altijd zijn beschikbaarheid heeft getoond. Daarom dringen ze er bij de Commissie en de Raad op aan betrokken te zijn bij het bevorderen van investeringen in interconnecties en bij het behalen van de interconnectiedoelstellingen. Die doelstellingen zijn voor 2020 gesteld op 10%, terwijl ze momenteel onder de 3% liggen en tegen 2030 zouden ze 15% moeten hebben bereikt.

Nieuwe noodmaatregelen

In een lange zomerpersconferentie heeft de Duitse regeringsleider ook nieuwe noodmaatregelen beloofd in het licht van de stijging van de energieprijzen. Hij heeft geen details gegeven, maar hij heeft gesproken over een nieuw pakket fiscale prikkels.

Aan het begin van de zomer keurde zijn regering al een belastingvermindering voor burgers en kmo’s van 30.000 miljoen euro goed.

Afhankelijk van Rusland

Volgens de laatste gegevens van het Duitse energie-agentschap liggen de Duitse gasvoorraden nu ongeveer op 75% van hun capaciteit. Dat niveau zou volgens de doelstellingen van de regering op 1 september bereikt moeten zijn, aldus EFE.

De gegevens die deze donderdag zijn vrijgegeven, zijn van dinsdag en  plaatsen het niveau op 73,7%, wat betekent dat tussen deze donderdag en morgen, vrijdag, 75% zal zijn overschreden, aangezien het dagelijks ten minste 0,5% stijgt.

De regering-Scholz had zich ten doel gesteld dat op 1 oktober de voorraden zouden stijgen tot 85% en op 1 november tot 95%. Dat niveau zou voldoende zijn om de bevoorrading gedurende de winter te garanderen. 

Blijft Rusland wel leveren via Nord Stream?

Deze evolutie hangt echter af van het behoud van de transporten die via de Nord Stream-gaspijpleiding worden ontvangen. De Russische gigant Gazprom stopte medio juli de leveringen volledig met het argument dat er onderhoudswerkzaamheden moesten worden uitgevoerd. Toen de service werd hersteld, was het volume gedaald tot 20% van de capaciteit, tegen 40% eerder.

Dit vind je misschien ook leuk