Verkoopprijs van auto’s naar historische hoogte in juli

door admin
Verkoopprijs van auto's naar historische hoogte in juli

In juni bedroeg de CPI voor auto’s 7% op jaarbasis, waarmee het het hoogste cijfer tot nu toe overtrof, dat in maart 1996 werd genoteerd met een stijging van 4,9%. Bronnen uit de sector hebben Europa Press uitgelegd dat de stijging van de prijs van auto’s in lijn is met de stijging van de prijs van grondstoffen. Bovendien wordt de stijging ook gerechtvaardigd door het tekort aan aanbod. Dit wordt op zijn beurt veroorzaakt door de crisis in de aanvoer van halfgeleiders die heeft geleid tot prijsstijgingen voor zowel nieuwe als gebruikte modellen.

Tijdens de eerste zeven maanden van het jaar kende de prijs van auto’s een jaar-op-jaar stijging van 7,3%, terwijl het een stijging van 0,9% registreerde in de maandelijkse variatie. Voor motorfietsen bedroeg de prijsstijging in juli 5,8% op jaarbasis, 4,6% dit jaar tot nu toe en 0,1% op maandbasis.

Tegelijkertijd werden ook reserveonderdelen en accessoires voor voertuigen in juli 9,5% duurder in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, evenals 1,2% in de maand-op-maand vergelijking en 6,6% tot nu toe in 2022.

Stijging brandstofprijzen

De brandstofprijzen stegen met 30% op jaarbasis, met een daling van 4,7% in de maandelijkse variatie, maar een stijging van 23,5% sinds het begin van het lopende jaar.

Ten slotte sloten de onderhouds- en herstellingsdiensten van voertuigen juli af met een stijging van 4% in vergelijking met dezelfde maand van 2021, met een maandelijkse variatie van 0,6% en een stijging sinds begin 2022 van 3,1%.

Daling verkoop tweedehandsauto’s

Ondertussen daalde de verkoop van tweedehands personenauto’s en SUV’s in juli met 7,8% tot 144.584 eenheden, en is al zes maanden negatief. Dit blijkt uit gegevens van de werkgeversverenigingen van dealers (Faconauto) en distributeurs (Ganvam). De gebruikte markt is dit jaar tot nu toe met 4,7% gedaald, met een totaal van 1.063.843 verkochte eenheden tot juli. Dat komt neer op de verkoop van gemiddeld 2,2 tweedehands voertuigen voor elke nieuwe .

De werkgevers hebben erop gewezen dat het gebrek aan voorraad jonge modellen de druk opvoeren op de tweedehandsmarkt. Met name de verkoop van gebruikte auto’s daalde vorige maand met 24,8%, terwijl de activiteiten met modellen tussen één en drie jaar oud met 21,1% daalden.

De sector van lease- en verhuurbedrijven heeft nog steeds grote problemen met het vernieuwen van het wagenpark door het gebrek aan voertuigen. Ook blijven hun transacties met tweedehandswagens laag. Zo zijn in de bedrijfsvloten de activiteiten met tweedehandsvoertuigen in juli met 23,7% gedaald. Deze neerwaartse trend wordt ook bij verhuurbedrijven gevolgd, met een daling van 15,1%, en leasemaatschappijen, met een daling van 12,3% vorige maand.

Verkoop elektrische auto’s groeit

Rekening houdend met de energiebronnen zijn de activiteiten met dieselvoertuigen in de maand juli met 10,5% gekrompen, terwijl die van benzine met 7,2% zijn gedaald; beide brandstoffen vertegenwoordigen echter 58% en 3% van het totale gebruikte wagenpark dat afgelopen maand is verkocht.

Alternatieve andrijvingen groeiden; De verkoop van puur elektrische voertuigen steeg in juli met bijna 20%, hoewel ze 0,7% van de hele tweedehandsmarkt vertegenwoordigen.

In het geval van plug-in diesel/elektrische auto’s werden vorige maand in totaal 139 verkochte eenheden (59,8% meer) geregistreerd, vergeleken met 1.091 eenheden van plug-in benzine/elektrische auto’s (3,5%).

Dit vind je misschien ook leuk