Grote bosbrand in Zaragoza vanwege wind in kritieke situatie

door admin
Grote bosbrand in Zaragoza vanwege wind in kritieke situatie

Inmiddels heeft de Militaire Noodeenheid UME zich aangesloten bij ry Emergency Unit (UME) zich aangesloten bij de blustaken in Vall d’Ebo (Alicante) en is de brand in Jumilla (Murcia) al gestabiliseerd.
In totaal zijn er deze zondag 500 manschappen van de EMU bezig met het blussen van deze drie branden. Wel kunnen ze zich vanavond terugtrekken uit het gebied in Jumilla omdat het vuur daar gestabiliseerd is.

Bekijk ook: Waarom brandt Spanje?

De situatie van de brand in Añón de Moncayo is de ernstigste. Deze brand werd zaterdag rond drie uur ’s middags uitgeroepen en een half uur later moesten al mensen worden geëvacueerd. De situatie is “kritiek” vanwege het onvoorspelbare weer van de laatste paar uur, zo verklaarde de algemeen directeur van Bosbeheer in de regio.

De brand was de hele nacht “zeer virulent” en heeft drie actieve uitbraken. Het vuur treft al zo’n 8.000 hectare en de voorspelling is “zorgwekkend”. Hoewel de voorspellingen “minder verwoestend” zijn als zaterdag om dezelfde tijd, aldus zei de president van Aragon, Javier Lambán, die het gebied bezocht.

Aragón heeft versterking gevraagd uit Navarra, Castilla y León en Castilla-La Mancha. Daarbij suggereert de weersvoorspelling -met windstoten van 50 of 60 kilometer per uur- dat de komende uren ook “gecompliceerd” zullen zijn en bovenal afhankelijk van de evolutie van de de wind.

Nabijheid natuurpark Moncayo

Zo’n 300 troepen -187 van de UME- werken in een beperkte omtrek van meer dan 50 kilometer waar al duizenden hectaren dennenbos, steeneiken en landbouwgewassen zijn aangetast. De blusmedia hebben hun focus op Añon, vanwege de nabijheid van het natuurpark Moncayo. Hier is veel brandstof beschikbaar terwijl het gaat om een enclave van grote ecologische waarde. Door de brand zijn vier nabijgelegen wegen afgesloten.

In dezelfde regio werd zaterdagavond een andere brand uitgeroepen. Deze in Isabena in Huesca. Waarschijnlijk ontstaan als gevolg van bliksem. De evolutie van deze brand is “gunstig”. 

Ongeveer 2.200 hectare afgebrand in Vall d’Ebo (Alicante)

In de Valenciaanse Gemeenschap heeft de Generalitat alarmniveau 2 van haar brandbestrijdingsplan geactiveerd en is de tussenkomst van de UME gevraagd bij de brand in Vall d’Ebo (Alicante), aangezien deze ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor bewoonde gebieden en belangrijke infrastructuren. 

In totaal zijn er al 140 militairen in het gebied en de inspanningen zijn erop gericht te voorkomen dat het vuur oprukt naar de gemeente Vall de la Gallinera.

De brand, die al 2.200 hectare heeft verwoest werd zaterdag rond 21.40 uur afgekondigd, maar de harde wind -van meer dan 50 kilometer per uur-, de hoge temperaturen en een zeer oneffen terrein, verhinderden de bluswerkzaamheden vanaf de grond. 

Brand in Jumilla onder controle

Ondertussen werd de brand die deze zaterdag werd afgekondigd in het gebied van La Patoja, in de gemeente Jumilla (Murcia), als onder controle beschouwd na de nachtelijke werkzaamheden van de UME. Daarom kan deze eenheid zich de komende uren terugtrekken.

Branden in Galicië

In het noorden van Spanje, met name in Galicië, houden zes bosbranden 3.380 hectare in vuur en vlam. Sinds zaterdagavond is er een bijgekomen in Lugo en een andere is geblust in Ourense, zo meldt het regionale ministerie van Plattelandszaken.

De grootste is een brand in de provincie Ourense die 2.100 hectare omvat en nog actief is. De uitbraken begonnen in Laza, Camba en in Chandrexa de Queira. 

Een andere brand in Becerril, district Riaza in Segovia, is inmiddels gestabiliseerd, zo heeft de Junta de Castilla y León gemeld. 

Brand Sierra de la Culebra nog steeds niet geblust

Ondertussen wordt de eerste grote brand die vanaf half juni – twee maanden geleden – begon in de Sierra de la Culebra in Zamora nog steeds niet als geblust beschouwd.

Bekijk ook: Bosbrand Zamora blijkt ergste in de geschiedenis van Spanje te zijn

Dit vind je misschien ook leuk