Korte periode van koelte op komst in Spanje met temperaturen onder gemiddelde

door admin
Korte periode van koelte op komst in Spanje met temperaturen onder gemiddelde

Ook in de eerste helft van augustus was het warm en droog in Spanje. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Het Spaanse Meteorologisch Agentschap (Aemet) voorspelt zware onweersbuien in het noordoosten en regen in de Cantabrische regio en Galicië. In deze laatste gebieden zal de temperatuur aanzienlijk dalen in het binnenland, hoewel de daling het hele noordwesten van het schiereiland zal treffen. Op de noordelijke hoogvlakte zal er minder kans op neerslag zijn. Een Atlantisch front trekt over de noordelijke helft van het schiereiland en laat bewolkte of gedeeltelijk bewolkte luchten achter. In het noordoosten van Spanje is het overdag bewolkt. wat zal leiden tot buien en onweersbuien. De kans hierop is het grootst in de Pyreneeën en gebieden van Aragon en Catalonië, waar ze plaatselijk hevig kunnen zijn. Op de Balearen wordt het gedeeltelijk bewolkt met een mix van lage en hoge bewolking. Ook in de rest van het Spaanse vasteland kan er sprake zijn van bewolking, net als in het noorden van de Canarische eilanden, waar het ook licht kan gaan regenen in het noorden.

Dalende temperaturen en kans op hagel

De dagtemperaturen dalen in het noordwestelijke deel; van het schiereiland, een daling die merkbaar kan zijn in het binnenland van Galicië, en met weinig verandering of lichte dalingen in de rest van het land. De nachttemperaturen zullen weinig verandering vertonen. Op de Balearen en in een groot deel van het schiereiland, met uitzondering van het noordoosten, waait een westenwind. Op de Canarische Eilanden wordt passaatwind uit het noordoosten voorspeld. Weerdienst Meteored kondigt aan dat een zwaar front dreigt met krachtige stormen die zullen leiden tot een aanzienlijke daling van de temperatuur. De weerwebsite voorspelt dat de temperaturen verscheidene dagen onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar’ zullen liggen. Concreet wordt gesproken van tussen de vier en acht graden lager dan gebruikelijk voor de maand augustus, vooral in het centrum en het noorden. Dit geldt vooral voor woensdag en donderdag. Het is waarschijnlijk dat tegen het einde van de week de temperaturen weer zullen stijgen tot normale of zelfs bovengemiddelde waarden.

Meteored benadrukt dat de kans dat sommige van de stormen zich zullen manifesteren in de vorm van middelgrote of grote hagel groot is. Bovendien zullen er plaatselijk krachtige of zeer krachtige windstoten voorkomen. ‘In principe zullen vooral de Ebro-vallei, de Pyreneeën en het Iberische systeem hierdoor worden getroffen. Zodra het front het schiereiland verlaat, in de loop van vrijdag, zal de onstuimigheid waarschijnlijk afnemen. 

Dit vind je misschien ook leuk