Vocht in je Spaanse huis beter voorkomen dan genezen

door admin
Vocht in je Spaanse huis beter voorkomen dan genezen

Midden in de zomer is overmatig vocht in huis misschien wel het laatste waar je aan denkt, toch kun je het maar beter voor zijn om met een gezonde, vochtvrije woning de Spaanse winter in te kunnen gaan. Want ook met een oud of slecht geïsoleerd huis kun je alsnog een gezonde leefomgeving creëren.

Gezondheidsproblemen door vocht

Niet alle vocht in huis komt overigens door factoren zoals weertype of slecht gemaakte isolerende lagen. Onze eigen activiteit in huis, van ademen tot douchen en koken, draagt er ook toe bij dat de luchtvochtigheid boven de aanbevolen niveaus kan komen. Volgens experts liggen de ideale waarden tussen 40% en 60% relatieve luchtvochtigheid. Zit het daarboven dan kunnen gezondheidsproblemen het gevolg zijn. Afgezien nog van moeilijk te verhelpen problemen aan je woning.

Boven de 60% relatieve luchtvochtigheid wordt de kans op overleving van bacteriën en virussen die door de lucht worden overgedragen en die ziekten zoals luchtweginfecties, griep of verkoudheid veroorzaken groter. Is de luchtvochtigheid boven de 85% bereiken populaties mijten en schimmels hun maximale grootte.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft in een rapport een direct verband vastgesteld tussen de aanwezigheid van vocht in gebouwen en het risico op luchtweginfecties, astma, bronchitis en allergische rhinitis. Ook kunnen bepaalde reumatische aandoeningen door het leven in een vochtige omgeving verergeren. Vochtigheid verhoogt zelfs, volgens een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Physics of Fluids, het risico op besmetting door coronavirus door de overleving van het virus in de lucht tot 23 keer te verlengen.

Lekkages, capillariteit en condensatie

Het merendeel van het vocht dat in huizen verschijnt, doet dat op drie manieren: door lekkages (water dat van buiten komt); door water uit de grond dat door de muren opstijgt (capillariteit) en door condensatie op muren en plafonds. Dit laatste treedt op wanneer de oppervlakten zo koud zijn dat waterdamp in de lucht in contact daarmee in vloeistof verandert.

Het meest voorkomende en merkbare gevolg van teveel vocht in huis is dat er donkere vlekken op muren en plafonds verschijnen, het pleisterwerk aantast, schimmel in hoekjes en muffe geuren ontstaan.

Tijdelijke oplossingen

Als je vochtproblemen hebt en je wilt zorgen voor je gezondheid en dat van je dierbaren, dan zijn er maatregelen die je kunt nemen en producten die kunnen helpen dit vervelende probleem te voorkomen. Ventileer je huis regelmatig, houd je badkamer- en keukendeuren dicht, gebruik je afzuigkap, zet weinig planten in je huis of koop luchtontvochtigers. In de winter voelt een minder vochtig huis bovendien warmer aan. Let wel, deze maatregelen helpen alleen overtollig water te verwijderen, maar lossen geen grote vochtproblemen op.

Heb je vochtplekken gedetecteerd dan adviseert de Spaanse consumentenorganisatie OCU om snel te handelen om het probleem op juiste wijze te diagnosticeren. Mogelijke oplossingen kunnen namelijk heel verschillend zijn. “Het is essentieel om goed te zoeken waar het vocht vandaan komt. Gewoon over de vlekken heen schilderen, wat in Spanje een gangbare praktijk is, lost behalve dat je vochtprobleem tijdelijk niet meer zichtbaar is, niets op”.

Professionele hulp voor lange termijn oplossingen

Heb je toch een groter vochtprobleem, schakel dan professionele hulp in. Wellicht komt je woning in Spanje in aanmerking voor een opstijgend vocht behandeling als het vocht al in je muren of vloeren zit. Heb je hinderlijke scheuren in je (buiten)muren, dan kunnen ook die worden behandeld om te voorkomen dat het vocht daar een ingang vindt. Dit kun je laten doen met een polyurethaan scheurinjectie.

Als je op tijd je muren laat schilderen met de juiste buitenverfverf ben je vochtproblemen voor. Of wat te denken van een goede weerbestendige verf voor je dak? Je zou er misschien niet direct aan denken, maar naast alle type muren kun je ook metselwerk verven met speciale water en vuilafstotende verf.

Verfsoorten die fobisch zijn voor water en vocht

ProPERLA is zo’n bedrijf in Spanje dat deze zaken voor je kan regelen. Het bedrijf werkt exclusief met zogenoemde ‘super hydrophobic coatings’, verfsoorten die fobisch zijn voor water en vocht. Een bijkomend voordeel van die buitenmuur verf is dat het ook nog eens hyper vuilafstotend is. Zo hoef je een volgende ‘calima’ of Saharastorm niet meer te vrezen en bespaar je jezelf urenlange poetsbeurten of de diensten van een duur gevelreinigingsbedrijf uit.

Hoogwaardige producten

ProPERLA werkt uitsluitend met lokale en professionele schilders die opgeleid zijn om de hoogwaardige producten op de juiste wijze aan te brengen en al hun systemen, gebaseerd op de nieuwste technologieën, toe te passen. Het bedrijf heeft meer dan 35 jaar ervaring in het combineren van dak- en gevelwaterafstotende middelen met hoogwaardige pigmenten en uitzonderlijke harsen. De producten van ProPERLA zijn getest en gecertificeerd door onafhankelijke laboratoria.

De waterafstotende primers dringen diep door in de ondergrond van gebouwen en beschermen gebouwen voor vele jaren. In alle vochtbehandelingssystemen zijn ademend vermogen en UV-bestendigheid aanwezig. Alle systemen zijn ecologisch en op water gebaseerd. Voor meer informatie en contact klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk