EU waarschuwt Spanje en andere landen voor fors lagere oogstopbrengsten

door admin
EU waarschuwt Spanje en andere landen voor fors lagere oogstopbrengsten

Europa heeft te maken met een van de droogste zomers uit de geschiedenis. Regentekorten en langdurige hittes zorgen voor lagere opbrengstverwachtingen van landbouwgewassen. Door klimaatverandering neemt het aantal hittegolven toe. Hierdoor ontstaan in toenemende mate hittestress en waterschaarste. In grote delen van Europa is de grond inmiddels kurkdroog geworden.   

De EU waarschuwde lidstaten over daling oogstopbrengst

Italië is vooralsnog het zwaarst getroffen. Daar bedreigt extreme droogte rondom rivier de Po in het noorden van Italië, ruim een derde van de landbouwproductie. De regering-Draghi riep voor vijf regio’s in Noord-Italië al de noodtoestand uit, aldus de EC.  

Bekijk ook: WWF: “Spanje veroordeeld tot waterstress”

Code rood voor 10 procent van de gewassen

Het EU-agentschap JRC doet namens de Europese Commissie (EC) onderzoek naar droogteperiodes, landbouw en gewasontwikkeling. Zij gaven in een rapport van juli aan dat bijna de helft van het EU-oppervlak kampt met een tekort aan bodemwater: de voedingsbodem voor gewassen. Ruim 10% van de gewassen is ernstig verzwakt en staat inmiddels op ‘code rood’, aldus de onderzoeksdienst van de Europese Unie. Hier komt nog eens bij dat de oorlog in Oekraïne op meerdere plekken al heeft geleid tot voedseltekorten. 

Droogtesituatie in Spanje verontrustend

Halverwege de zomer is de situatie in Spanje zorgwekkend. De waterreserves van de reservoirs staan op ongeveer 30% van hun capaciteit, ruim onder het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Woordvoerder Clare Nullis van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), waarschuwde EU-landen al voor de gevaren van watertekorten en aanhoudende hitte. ‘Het droge weer biedt de ideale omstandigheden voor bosbranden’. De woordvoerder van de VN-organisatie geeft als advies ‘om voldoende te drinken en niet te sporten tijdens hitte-piekuren’.   

Wereldwijde tarweproductie naar beneden

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de prognose van de wereldwijde tarweproductie naar beneden bijgesteld. De combinatie van droogte op EU-grondgebied en oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat de USDA een productievolumedaling van ongeveer 2 miljoen ton voorspelt. Waar de oogstopbrengst vorige maand nog geraamd werd op 773,4 miljoen ton, voorspelt de USDA nu een oogstopbrengst van 771,6 miljoen ton voor oogstjaar 2022-2023. Ook de verwachte oogstopbrengst vanuit Oekraïne is door de USDA bijgesteld van 21,5 ton naar 19,5 miljoen ton. 

Dit vind je misschien ook leuk