Nieuwe DANA op komst volgende week met regen en koeler weer

door admin
Nieuwe DANA op komst volgende week met regen en koeler weer

De sessie van vrijdag is afgesloten met records die 32 liter per vierkante meter in een uur tijd bereikten in Portell de Morella. Een andere gemeente waar ook veel water viel was El Toro, met 19 liter. In de buurt, in Teruel, viel ook veel regen en zelfs hagel. Vilafranca was met 11,3 liter de derde plaats waar het het meeste regende.

Bekijk ook: Hitte, storm, regen en hagel zetten 15 Spaanse regio’s op scherp

Voor vandaag (zaterdag) handhaaft het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) het gele alarmniveau (risico) in Castellón vanwege regen die in slechts een uur 30 liter per vierkante meter kan bereiken en mogelijk ook hagel. Het is de derde dag dat deze melding actief is in de provincie.

De waarschuwing voor veel neerslag is gericht op de zuidelijke regio’s van de provincie, zowel aan de kust als in het binnenland. Het tijdslot dat het bestrijkt is van 14.00 uur tot middernacht. De neerslag zal minder hevig zijn dan de voorgaande dagen. 

Nieuwe DANA volgende week

Met deze DANA is het nog niet voorbij. Volgende week wordt er nog een verwacht met regen en lagere temperaturen. Het weer zal zeer wisselvallig zijn van koelte en regen naar zon en hitte en vice versa in een groot deel van Spanje op het moment dat de meteorologische herfst begint.

Stormen in een groot deel van Spanje

De week begint met buien en stormen in het midden, oosten en noorden van het schiereiland, in lijn met het weer deze zondag, volgens de Aemet-voorspelling. 

Vanaf dinsdag verplaatst de instabiliteit zich naar het oosten van het schiereiland en de Balearen, met gedurende de week waarschijnlijk buien en af ​​en toe stormen in de Pyreneeën, Catalonië, de Valenciaanse Gemeenschap, het zuidoosten van het schiereiland en de Balearen.

Stabiel weer in de rest van Spanje en regen in het noorden

In het Cantabrische gebied en het westen en noorden van Galicië worden de hele week bewolkte luchten en over het algemeen matige regen verwacht. In de rest van het schiereiland wordt licht bewolkte lucht verwacht, zonder neerslag.

Volgens de voorspelling van het Europese centrum ECMWF wordt de week in het noordoosten van het schiereiland als geheel natter dan normaal.

Vooral warmte aan kusten Middellandse Zee

Tussen maandag en donderdag dalen de temperaturen over het algemeen en vanaf vrijdag begint een stijgende trend. De week zal naar verwachting warmer zijn dan normaal voor deze data in de mediterrane gebieden, terwijl het iets koeler zal zijn in het zuidwesten van het schiereiland en de Canarische Eilanden. In de Canarische archipel zullen de temperaturen tot woensdag stijgen en daarna dalen.

Wat is een DANA?

Een DANA is een geïsoleerde depressie op hoge niveaus. Volgens de woordvoerder van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet), Rubén del Campo, is het het resultaat van de botsing van een koude luchtmassa in de hoogte met hete lucht van het oppervlak, die aanleiding geeft tot buien en stormen.

Bekijk ook: Onderzoekers waarschuwen voor tropicalisering Middellandse Zee

Dit vind je misschien ook leuk