Terugkeer naar school in Spanje als vanouds, zonder anticovidmaatregelen

door admin
Terugkeer naar school in Spanje als vanouds, zonder anticovidmaatregelen

Buiten de school geldt nog wel de regel dat leerlingen van zes jaar en ouder tijdens schoolvervoer mondkapjes moeten dragen. De gemeenschappen dringen er bij hun scholen op aan de ventilatie in de klaslokalen te handhaven en maatregelen te treffen voor netheid en hygiëne.

De enige maatregel die nog van kracht was, was de regel in kantines om groepen gescheiden te houden en de capaciteit te beperken, maar ook deze is opgeheven.

De opheffing van deze laatste beperking zal de logistiek in de scholen aanzienlijk vergemakkelijken na de tijd dat deze maatregel van kracht is geweest hebben zij roosters moeten organiseren, toezichthouders moeten inhuren om te voorkomen dat leerlingen uit verschillende groepen samenvallen en zelfs andere lokalen dan de kantine voor dit doel moeten gebruiken.

Ergste achter de rug

Nu het ergste van de pandemie achter de rug is, met een huidige gecumuleerde incidentie van ongeveer 150 gevallen per 100.000 inwoners in de bevolking boven de 60 jaar – de enige die momenteel door het Ministerie van Volksgezondheid wordt geteld -, een bevolking die grotendeels gevaccineerd is en een recordaantal ziekenhuisopnames tot een minimum beperkt, keert de dagelijkse routine van voor de pandemie terug op de Spaanse scholen. 

Aantal leerlingen

Het aantal leerlingen zal hetzelfde blijven als vorig jaar – 24 per leerkracht in het kleuter- en lager onderwijs en 30 in het middelbaar onderwijs -; er zullen geen ‘bubbelgroepen’ meer zijn; het is niet meer nodig om de temperatuur te meten bij de ingang van de scholen. Ook is het niet meer verplicht mondkapjes te dragen, noch op de speelplaats, noch in de klas. Sinds 20 april zijn maskers binnen in het algemeen, en dus ook in scholen, niet langer verplicht.

Openbaar vervoer

De enige keer dat leerlingen ouder dan zes jaar een masker zullen moeten blijven dragen, zal dat tijdens het schoolvervoer zijn, aangezien het nog steeds verplicht is in het openbaar vervoer, een maatregel die de uitvoerende macht nog moet analyseren.

Gemeenschappen

De gemeenschappen geven nog wel instructies aan hun scholen. De Junta de Andalucía beveelt scholen en instituten aan de toiletten tweemaal per dag schoon te maken en bij de ingang van het centrum en van elk klaslokaal hydroalcoholische gel aan te brengen. ‘Van de persoonlijke preventiemaatregelen wordt handhygiëne aanbevolen; vermijd het aanraken van neus, ogen en mond, aangezien handen de overdracht vergemakkelijken; gebruik wegwerpzakdoekjes, en vermijd langdurige drukte, vooral in gesloten ruimten,’ aldus de regering van Juan Manuel Moreno. In Andalusië blijven de covid-coördinatoren die tijdens de pandemie zijn ingesteld, nog bestaan. Wel krijgen ze nu de naam gezondheidscoördinator, en fungeren als schakel tussen het gezondheidscentrum en de scholen.

De regio Madrid adviseert om de ventilatie in de klaslokalen te handhaven, indien mogelijk gekruist, om de lucht binnen te verversen, en de reiniging van de installaties.

Verwachting epidemiologen

Epidemiologen verwachten dat het aantal besmettingen met covid weer zal toenemen met het begin van het schooljaar en de komst van de herfst, maar alles wijst erop dat de situatie niet zo verontrustend zal zijn als in voorgaande jaren dankzij de immunisatie van de bevolking in het algemeen, hoewel kinderen onder de 12 jaar momenteel de minst gevaccineerde groep vormen. Slechts 50% van hen is volledig gevaccineerd.

Dit vind je misschien ook leuk