Spanje opent debat over mondkapjes in het openbaar vervoer

door admin
Spanje opent debat over mondkapjes in het openbaar vervoer

Guillermo Díaz van de politieke partij Ciudadanos wilde van de minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, weten of het mondkapje op die plaatsen in de Spaanse samenleving nog wel nodig is. Darías verwees opnieuw naar de experts voor een antwoord op deze vraag.

Gezondheid wacht op het voorstel van de experts om te beslissen of het Volgens Díaz is de regel niet langer logisch: “Het opleggen van een maatregel aan miljoenen Spanjaarden die niet langer noodzakelijk is richt veel meer schade aan dan het voorkomt”. Díaz zette vervolgens een twintigtal landen op een rij die het verplichte gebruik ervan in het openbaar vervoer al hebben afgeschaft, zoals Nederland, Portugal, Denemarken, Frankrijk, Slovenië, Litouwen, Tsjechië, Malta of Kroatië.

De politicus herinnerde zich een uitspraak van de minister van Justitie, Pilar Llop op dinsdag. Zij verklaarde dat de regering “de borgsteller is van vrijheid en niet de bewaker van van mensen”. Vervolgens vertelde Guillermo Díaz over een ervaring die hij in juni had: “Ik ging van huis zonder masker, stapte in een taxi en zette hem op, ging naar het vliegveld en trok hem uit, stapte in het vliegtuig en zette hem weer op, ik ging naar een Iron Maiden-concert met 50.000 andere mensen zonder masker, daarna ging ik naar een bar met een paar fans zonder masker en toen nam ik een taxi met de ramen naar beneden gerold met een masker op. Miljoenen Spanjaarden leven in deze absurde situatie”, veroordeelde hij.

Een beslissing buiten de experts om?

Carolina Darias was krachtig in haar reactie. Ze drong er nogmaals op aan dat “wanneer we een voorstel hebben van de experts die het ministerie van Volksgezondheid adviseren, we in staat zullen zijn om deze maatregel te beoordelen.” Ze herinnerde Díaz er ook aan dat “we ons nu in een goede epidemiologische situatie bevinden, niet vanwege het beheer dat burgers hebben gedaan, in ieder geval, maar vanwege het beleid van de regering in samenwerking met de autonome gemeenschappen.”

“Spanje is een referentieland” wat beheer pandemie betreft

Darias herinnerde er eveneens aan dat Spanje “een referentieland” is wat betreft het beheer van de pandemie, zoals erkend door internationale organisaties zoals de WHO. “Deze regering zal zich blijvend laten leiden door de aanbevelingen van de experts die een masker gebruiken wanneer er een hoge concentratie mensen is op een plaats zonder voldoende ventilatie en tijdens lange reizen. Vraagt ​​u mij om een beslissing buiten de experts om te nemen?”, aldus Darias tegen Díaz. 

Wat zeggen de deskundigen?

Experts zijn het erover eens dat we nu het minst risicovolle moment van de pandemie in Spanje meemaken; Om deze reden zijn sommigen van mening dat het mondkapje zonder ernstige gevolgen kan worden thuisgelaten, terwijl anderen denken dat het nog even moet wachten. Epidemioloog Salvador Peiró denkt dat er niets gebeurt als de verplichting wordt opgeheven omdat de situatie van de pandemie erg goed is, er minder Covid-patiënten dan ooit in de ziekenhuizen liggen en de druk op de eerstelijnszorg in dit opzicht erg laag is. Peiró vindt wel dat het mondkapje aanbevolen moet blijven voor ouderen en kwetsbaren. 

De CSIC-onderzoeker Sonia Zúñiga pleit voor voorzichtigheid en vindt dat het beter is om het masker in de herfst en winter in het openbaar vervoer te houden om een nieuwe opleving van Covid te helpen voorkomen en de griep en andere luchtweginfecties beter te bestrijden. 

De overgrote meerderheid van de Europese landen heeft het verplichte masker uit het openbaar vervoer gehaald. Spanje is een van de weinigen die het samen met Duitsland, Italië, Oostenrijk en Cyprus nog in stand houdt.

Dit vind je misschien ook leuk