Rioolwater in de zee: Stranden op Tenerife gesloten voor zwemmers

door admin
Rioolwater in de zee: Stranden op Tenerife gesloten voor zwemmers

Tenerife heeft een telling van 195 lozingspunten. Hiervan hebben 128 geen autorisatie. Het gevolg is dat de inwoners van Tenerife tegenwoordig naar de kust van de gemeente Candelaria kijken vanwege de terugkeer van microalgen. Het gaat om ontsluitingen van cyanobacteriën waar de archipel volgens Cadena SER al sinds 2017 mee te maken heeft.

Er zijn echter veel wetenschappelijke stemmen die hun bezorgdheid uiten over de lozingen van onbehandeld afvalwater. Van alle lozingspunten is 66% niet geautoriseerd. Van de laatstgenoemden hadden 16 een autorisatie die is verlopen en 39 hebben deze goedkeuring in behandeling.

Op basis van deze gegevens is de conclusie van zeebioloog Pablo Martín duidelijk: “We baden niet in schoon water en we hebben geen schone zeebodem. Die ligt vol vochtige (billen)doekjes, kompressen, tampons, oorstaafjes… Van alles dat mensen door het toilet spoelen en dat zonder dat ze dat weten direct in zee belandt.”

In feite wijst hij niet alleen op de milieugevolgen die deze resten kunnen hebben op het ecosysteem, maar ook op de gevolgen die kunnen optreden onder de bevolking. “Er zijn veel mensen die, nadat ze naar het strand zijn gegaan, in het ziekenhuis belanden voor gastro-enteritis of andere symptomen die verband houden met dit type besmetting. 

Martín reageert op de vraag naar de blauwe vlaggen die desnodanks nog fier langs sommige stranden wapperen, door te verzekeren dat “het enige dat die vlaggen aangeven is dat het strand X-diensten en X-faciliteiten biedt”. Bovendien betalen gemeentes voor lidmaatschap van de organisatie die de vlaggen uitdeelt. Iets wat een onafhankelijke beoordeling wel in de weg staat.

Bekijk ook: Bijna vijftig zwarte vlaggen langs de Spaanse kust

Wat de kwaliteit van het milieu betreft, “zijn er bijvoorbeeld veel delen van Tenerife waar zwemmen niet toegestaan zou mogen worden, omdat het rioolwater letterlijk op 50 meter van de kust op zeer geringe diepte uit de buizen stroomt.”

Volgens de telling die in 2021 door het Ministerie van Ecologische Transitie is bijgewerkt, bevinden de meeste niet-geautoriseerde lozingspunten op Tenerife zich in San Cristóbal de La Laguna (17), Candelaria (15), Arona (13), Santa Cruz de Tenerife (13) en Santiago del Teide (10).

In dit verband klaagde de bioloog dat “we in gedachten moeten houden dat we in de Güímar-vallei elke zes maanden een boete van 10 miljoen euro betalen. Toch geeft dit geen enkele verandering in het beleid in op de Canarische Eilanden. Geen enkel raadslid is ontslagen en niemand wordt geacht door dit probleem te worden getroffen”.

Bekijk ook: Bruine lagen op water, kwallen en billendoekjes aangepakt

Onlangs verzekerde de president van de deelregering op Tenerife, Pedro Martín, tegen Cadena SER dat lozingen in zee een van de belangrijkste actiepunten zullen zijn in de rest van deze legislatuur. “We doen de grootste investering van de laatste decennia. Hiermee wordt onze capaciteit om water te behandelen verdubbeld. We zullen niveaus bereiken van meer dan 90 procent van het rioolwater. Nu zitten we op 40 procent. 

Candelaria

De aanwezigheid van microalgen op Tenerife heeft de gemeenteraad van Candelaria al doen besluiten het zwemmen in de zee af te raden. “De situatie wordt gevolgd vanuit de gezondheidssector en de ontwikkeling wordt via de officiële kanalen gecommuniceerd”, aldus de gemeente. De stranden zijn niet gesloten, maar het wordt alleen afgeraden om er te zwemmen. 

Niet levensbedreigend

Als ze in overvloed aanwezig zijn, zijn de cyanobacteriën met het blote oog te zien. Dan wordt het water lichtbruin. Sinds vorige week circuleren veel foto’s van het bruine water op sociale media. De microalgen zijn niet levensbedreigend. Bij hoge concentraties kunnen ze echter diarree, braken of huiduitslag veroorzaken. Daarom heeft het stadsbestuur ook de waarschuwingsborden geplaatst.

Dit vind je misschien ook leuk