Voedselbanken Spanje luiden noodklok: langere wachtrijen en minder donaties

door admin
Voedselbanken Spanje luiden noodklok: langere wachtrijen en minder donaties

In het afgelopen jaar zijn de voedselprijzen met gemiddeld 14 procent gestegen. De prijzen van olie, melk, eieren en kip zijn zelfs ruim 20 procent hoger dan vorig jaar. Deze situatie is de harde realiteit geworden in Spanje, maar ook daarbuiten. Vooral de kwetsbaren in de samenleving worden hard getroffen, zo blijkt uit conclusies van de voedselbanken in Spanje.

Voedselbanken Madrid krijgen minder donaties

Volgens de laatste cijfers van de voedselbanken in de regio Madrid is het aantal dagelijks uit te delen maaltijden gestegen van 186.000 naar 187.000 in vergelijking met het begin van deze zomer.

Aan de andere kant meldt de woordvoerder van een voedselbank in Madrid aan de Spaanse krant Efe dat zij zo’n 40 procent minder voedseldonaties van instanties ontvangen dan voor de oorlog in Oekraïne. Organisaties die producten en maaltijden doneren aan voedselbank melden dat zij meer geld moeten uitgeven om dezelfde hoeveelheid voedsel te kunnen produceren en vervolgens doneren aan voedselbanken.

Ook langere rijen in Barcelona

Ook in Barcelona zijn de rijen voor de zeventien voedselbanken in de stad langer geworden. Het aantal vrijwilligers is sinds de pandemie toegenomen maar de verwachting was dat de vraag zich bij voedselbanken zou stabiliseren na de pandemie en wellicht zou dalen tot de niveaus van 2019.

Als gevolg van de sociale en economische gevolgen van Covid-19 en de oorlog in Oekraïne is deze echter alleen maar toegenomen. De verwachting is dan ook dat de vraag eind 2022 alleen maar zal stijgen omdat er meer mensen dakloos zijn en meer gezinnen gebruik moeten maken van voedselbanken door de almaar stijgende prijzen.

Voedselbanken Andalusië bereiden zich voor op een zwaar najaar

Ook in Córdoba ziet de toekomst bij voedselbanken er niet rooskleurig uit. De inflatie zorgt voor een aanzienlijke stijging van de vraag en daarom hebben samenwerkende organisaties in juli en augustus voorraden aangelegd omdat ze verwachten dat veel mensen in de herfst en winter gebruik zullen maken van de voedselbank.

Hetzelfde gebeurt in Granada waar zelfs wordt verwacht dat de vraag naar maaltijden van de voedselbank dichtbij de niveaus tijdens de pandemie zal liggen. Ook voedselbanken in deze stad in Andalusië merken dat er minder wordt gedoneerd, zowel voedsel als geld om alles te bekostigen. “Voorheen konden we tien producten in een mandje weggeven, nu zijn dat er maar zes,” zo vertelt de woordvoerder van een van de voedselbanken in Granada.

Dit vind je misschien ook leuk