Opschudding in Spanje rond afbeelding van Franco op terrastafel

door admin
Opschudding in Spanje rond afbeelding van Franco op terrastafel

Ook andere politici van de PSOE en van Podemos veroordelen publiekelijk dat een bar in de Madrileense wijk Usera openlijk het Francoisme bepleit. Het nieuws over de facistische uiting werd vrijdag gepubliceerd door de krant Público.es en ontlokte veel reacties op sociale media. Vrijdagochtend kaartte PSOE-wethouder Alvaro Vidal het aan tijdens een debat. 

Volgens de krant haalde het raadslid tijdens de vergadering over de verordening voor terrassen een foto van de gewraakte tafel tevoorschijn. Daarop is de Spaanse vlag uit de Franco-tijd te zien met het gezicht van de dictator op de voorgrond. Vidal toonde de foto aan de loco-burgemeester van de gemeente Madrid, Begoña Villacís (Ciudadanos) nadat zij positief sprak over de naleving van de verordening voor terrassen in de gemeente. Vidal laakte juist de passiviteit van het stadsbestuur rond illegale terrassen en zaken zoals deze.

Grenzen aan de vrijheid van meningsuiting

Veel van de gebruikers op Twitter die op het nieuws reageerden, vragen zich af of dit soort uitingen rapporteerbaar zijn of niet. Concreet opent het opnieuw het debat over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Huffington Post schrijft dat het uiten van dit soort ideeën momenteel wettelijk beschermd is. De wet begrijpt dat uitdrukkingen, gebaren en afbeeldingen zoals die op de foto, ook al zijn ze voor sommigen vervelend of kwetsend, in een democratische samenleving moeten worden gerespecteerd. 

Reacties

Roberto Sotomayor, adviseur van Podemos, publiceerde op Twitter een foto van de tafel. Daarop volgde een spervuur van reacties: 

– Roberto Sotomayor (@SuperRoStar): Wie verdedigt ons tegen de fascisten? Almeida niet. Wie handhaaft de Wet op de Democratische Herinnering? Waar houdt de regeringsdelegatie zich mee bezig?

– Agustín Moreno (@MorenoG_Agustin): Het fascistische Spanje zwerft vrij rond in dit regime van Bourbons, Opusdeinians en ultra-rechtsen (R-78) die de economische macht, de media (#FerrerasGate), de rechters, de Villarejos, de Jusapoles controleren…Stop het fascisme!!

— Jonathan Rodriguez (@Jonathantudeccs): De afgelopen jaren is er veel gelachen over de bar van de “Chinese facha” in Usera. Het is niet grappig en het is onverklaarbaar hoe Franco-propaganda elke dag ongestraft kan worden uitgevoerd https://t.co/xiH4mZCTL5

– Miguel Muñoz (@miguelmunozort): Een bar zet tafels op straat met het gezicht van de dictator Franco in het aangezicht van de passiviteit van de gemeenteraad van Madrid https://t.co/cXbPlXftDv via @publico_es /???????????????????? Wat een schande, een Chinees die pleit voor fascisme en de dictatuur … Mr. Martinez Almeida doe iets, nu! Het is mooi geweest

– José González Santos (@joseletetres): Fascistische propaganda! Dat is toch een misdaad?

– Maria (@FolgueirasMaria): MELDING VOOR DE EU… Ik hoop dat ze het pand sluiten en een boete van duizenden euros opleggen

– leon(Madrid) (@leo48733431): Daarom hebben we de wet nodig die het mogelijk maakt om het fascisme illegaal te verklaren, om voor eens en voor altijd aan de kaak te kunnen stellen wat te maken heeft met de paca

– Mijn andere kant (@Miotrolado7): De heersers van Madrid zijn fascisten, daar moet je op stemmen!

Dit vind je misschien ook leuk