Spanje bereikt historisch maximum aan staatsschuld

door admin
Spanje bereikt historisch maximum aan staatsschuld

Dat blijkt uit de meest recente schuldgegevens voor alle overheidsdiensten die de Bank van Spanje woensdag heeft gepubliceerd. Het is eveneens een toename van 6,8% in vergelijking met pre-pandemische niveaus, eind 2019, waar het 1,22 biljoen euro bereikte.

De stijging in juli is deels te danken aan de centrale overheid, die haar schuld met 11,59 miljard euro verhoogde in vergelijking met juni dit jaar. Zo is de centrale administratie goed voor bijna 88% van de totale overheidsschuld.

Ook de schuld van lokale overheden neemt toe. Die hebben hun uitgaven sinds juni 2022 met 1,1% verhoogd tot 23,1 miljard euro, 634 miljoen euro schuld meer dan in juli vorig jaar.

Aan de andere kant hebben de autonome gemeenschappen hun schuld met 0,7% verminderd in vergelijking met juni en hebben ze een schuld van 314,32 miljard euro van de hand gedaan, hoewel de waarde van de schuld met 1% is gestegen in vergelijking met een jaar geleden, ongeveer 3 miljard euro meer.

De schuldgegevens stijgen al drie maanden achter elkaar. koppelen al drie maanden opeenvolgende stijgingen aan elkaar. Op basis van de BBP-gegevens tegen lopende prijzen voor de laatste vier kwartalen die zijn gepubliceerd door het Nationaal Instituut voor de Statistiek, zou de schuldquote uitkomen op 117,7%, boven de doelstelling van de regering. Die was in het stabiliteitsplan vastgesteld op 115,2% voor het hele jaar.

Sociale zekerheid

Een andere relevante overheidsinstantie, de sociale zekerheid, heeft in dit laatste rapport haar schuld verminderd. De instelling heeft een schuldenlast van ongeveer 99,18 miljard euro, een miljoen minder dan in juni, hoewel de rente op jaarbasis met 8% is gestegen, wat 7,3 miljard euro meer is dan in juli 2021.

In het afgelopen jaar is de overheidsschuld met 5% gestegen, zo’n 70,81 miljard euro meer, als gevolg van lagere inkomsten en hogere uitgaven als gevolg van de pandemische crisis en, meer recentelijk, van de oorlog in Oekraïne.

De stijging in juli is vooral te danken aan de groei van de staatsschuld, die door de crisis een extra inspanning heeft moeten leveren, en die van lokale corporaties.

Brussel

Brussel stelt dat tekorten onder de 3% van het bbp moeten liggen en de overheidsschuld onder de 60% van het bbp, maar slechts 14 van de 27 landen van de Europese Unie haalt dit. 

Dit vind je misschien ook leuk