Spaanse reddingsdienst vindt 4 lichamen en 1 overlevende bij Gran Canaria

door admin
Spaanse reddingsdienst vindt 4 lichamen en 1 overlevende bij Gran Canaria

Op 24 september maakte de ngo Caminando Fronteras melding van een noodoproep van een boot met vluchtelingen. Na ruim een week radiostilte trof op 2 oktober de Spaanse reddingsdienst Salvamento Marítimo Miguel de Cervantes 278 kilometer ten zuiden van de kust van Gran Canaria een bootje aan met een totaal uitgeputte man van 27 jaar en vier levenloze lichamen. Enkele uren later werd duidelijk dat dit enkele opvarenden waren van de boot die een week geleden de noodoproep verstuurde.

Eén van de 34 migranten overleefde de oversteek

De 27-jarige man uit Ivoorkust blijkt de enige overlevende te zijn van de boot die negen dagen eerder vertrok vanuit de Westelijke Sahara. Een helikopter heeft de jongeman direct naar de luchthaven van Gran Canaria gebracht. Vanuit daar werd hij per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hij was bij bewustzijn, maar vertoonde wel symptomen van onderkoeling.

In totaal waren er 34 volwassen mannen uit sub-Saharalanden aan boord van de betreffende boot. Uit een eerste korte verklaring van de man blijkt dat niemand, behalve hij, de oversteek heeft overleefd. Caminando Fronteras gaat ervan uit dat de 29 vermiste mensen op de oorspronkelijke grotere boot dan ook niet meer in leven zijn. “Dit betreft opnieuw een tragedie in de lange geschiedenis op een van de gevaarlijkste migrantenroutes,” zo meldt de directeur van Caminando Fronteras.

Opnieuw tragedie op een van de gevaarlijkste migrantenroutes

Sinds begin 2022 hebben bijna 11.500 mensen geprobeerd de oversteek te maken vanuit Afrika naar de Canarische Eilanden. Volgens de ngo zijn er inmiddels 978 mensen die deze overtocht niet hebben overleefd, maar het werkelijke aantal zal een stuk hoger liggen. Veel opvarenden krijgen tijdens de oversteek te maken met de gevaarlijke stromingen in de oceaan.

Bekijk ook: Duizenden vluchtelingen zitten vast op de Canarische Eilanden

Dit vind je misschien ook leuk