Spanje was in augustus razend populair bij buitenlandse toeristen

door admin
Spanje was in augustus razend populair bij buitenlandse toeristen

Met deze nieuwe opleving in augustus hebben zowel de komst van internationale toeristen als hun uitgaven in Spanje nu veertien maanden op rij een jaar-op-jaar stijging laten zien na de onderbreking door het coronavirus.

Na twee rampzalige jaren die werden bepaald door de coronabeperkingen bedroeg het aantal internationale bezoekers in de eerste acht maanden van het jaar bijna 48,1 miljoen. 

De Spaanse minister van Industrie, Handel en Toerisme, Reyes Maroto, sprak haar tevredenheid uit over de cijfers, die zij als ‘buitengewoon’ omschreef. Zij benadrukte dat de toeristische sector de sector is die het meest bijdraagt aan werkgelegenheid in Spanje en een van de meest dynamische sectoren van de economie. En ‘ondanks de onzekerheid van het najaar’ blijft de sector zorgen voor welvaart.

Vooruitzichten voor 2023 positief

‘Het is aan ons om vertrouwen te geven zodat zowel nationale als internationale reizigers voor ons kiezen om van hun vakantie te blijven genieten. De vooruitzichten voor 2023 zijn positief’, aldus de minister, die benadrukte dat er moet worden geïnvesteerd om de toeristische ervaring voor onze bezoekers te verbeteren.

Engelsen, Duitsers en Fransen trouw aan Spanje

Het Verenigd Koninkrijk was de belangrijkste toeleverancier van buitenlandse toeristen, met meer dan 1,8 miljoen toeristen, oftewel 20,8% van het totaal en een stijging van 157,1% ten opzichte van augustus 2021. Frankrijk en Duitsland volgden met respectievelijk 1,6 miljoen (27,1% meer op jaarbasis) bezoekers en Duitsland 1,1 miljoen (62,8% meer) toeristen meer.

Uitgaven bijna verdubbeld

De gemiddelde uitgaven per toerist bedroegen 1.276 euro, een stijging van 12,3% ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde dagelijkse uitgaven stegen met 20,5% tot 162 euro.

Uit gegevens van het INE blijkt ook dat de gemiddelde reisduur van internationale toeristen 7,9 dagen bedraagt, dat is een halve dag minder dan in augustus 2021. In de eerste acht maanden van 2022 zijn de totale uitgaven van internationale toeristen met 247,5% gestegen ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar, tot bijna 59 miljard euro.

Campings rekenen op buitenlandse gasten in najaar

Tussen juni en augustus dit jaar registreerden campings in totaal 5.241.000 gasten. De campings waren zowel bij Spanjaarden als bij de internationale gasten populair.

Daarmee werd het record van 2019, de laatste zomer voor de uitbraak van de pandemie, met 10,38% overtroffen en is het nu, volgens de officiële gegevens van het INE, ‘de beste zomer in de geschiedenis van de Spaanse campings’. De toename van het aantal reizigers bedroeg 13,47% ten opzichte van de zomer van 2021, toen de vaccinatiecampagne nog volop liep en het onzekere tijden waren met veel beperkingen. 

De voorzitter van de Spaanse Federatie voor Campings, Ana Beriaín, hoopt dat de economische onzekerheid zo weinig mogelijk invloed zal hebben op het laagseizoen dat net van start is gegaan. Een ‘heel belangrijk’ seizoen voor de honderden campings die nog open blijven en zich vooral richten op buitenlandse gasten.

Dit vind je misschien ook leuk