Grootste lab in Europa voor productie valse bankbiljetten ontmanteld in Spanje

door admin
Grootste lab in Europa voor productie valse bankbiljetten ontmanteld in Spanje

De Policía Nacional werkte tijdens deze operatie samen met de Mossos d’Escuadra en Europol. De politiediensten deden in de afgelopen week op hetzelfde moment invallen in woningen, loodsen en in een caravan in de Spaanse provincies Alicante, Barcelona, Malaga, Teruel en Valencia.

Twaalf verdachten opgepakt tijdens gelijktijdige invallen in vijf Spaanse provincies

Tijdens de invallen van de politiediensten zijn twaalf mensen opgepakt in de verschillende provincies. Volgens voorlopige schattingen van de rechtbank van Sant Feliu de Llobregat is deze criminele bende verantwoordelijk voor de productie van 8 miljoen valse biljetten van 500 euro. De rechtbank beschuldigt de twaalf verdachten van het produceren van vals geld en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Onderzoek naar criminele organisatie loopt al sinds 2021

De Catalaanse rechtbank begon medio 2021 al met het onderzoek naar deze bende toen diverse valse biljetten van 500 euro werden onderschept door onderzoekers van de Banco de España. De hoofdverdachte, een man van 50 jaar die gespecialiseerd is in grafische kunst, was al in 2009 in beeld vanwege soortgelijke criminele feiten.

Toen onlangs een elektrische fiets in een winkel in Barcelona werd gekocht en werd betaald met twee (valse) biljetten van 500 euro werd het al snel duidelijk wie er achter deze organisatie zat. Op hetzelfde moment werd vlak buiten Barcelona een rugzak gevonden met 4 miljoen euro aan 500-biljetten die nep bleken te zijn. De onderschepte biljetten kwamen overeen met de biljetten die de hoofdverdachte in 2009 had geproduceerd.

Valse biljetten gebruikt voor financiering andere criminele activiteiten

De twaalf opgepakte verdachten zijn allemaal in voorlopige hechtenis genomen in afwachting van hun proces. De meeste leden waren werkzaam in de drukkerij waar zij het geld produceerden. Andere organisatoren hadden elkaar eerder ontmoet in de gevangenis van Picassent, toen zij een straf uitzaten voor andere misdrijven. De productie van deze 8 miljoen biljetten duurde zo’n drie maanden. Het geld werd door de leiders van de organisatie gebruikt voor het bekostigen van andere criminele activiteiten zoals het kopen van drugs.

Dit vind je misschien ook leuk