Verzoek aan Spaanse en andere regeringen: "niet meer gas uit Afrika"

door admin
Verzoek aan Spaanse en andere regeringen: "niet meer gas uit Afrika"

Dat doen ze aan de vooravond van COP27 in Egypte die van 6 tot 18 november wordt gehouden. De Spaanse actrice Alba Flores, de wetenschapper van de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) Fernando Valladares en verschillende maatschappelijke organisaties hebben er bij Spanje en Europa op aangedrongen om de uitbreiding van gas in Afrika te stoppen.

Samen met meer dan honderd internationale beroemdheden, klimaatexperts en maatschappelijke organisaties, hebben zij dit verklaard in een brief die is gestuurd naar de president van de regering, Pedro Sánchez; de vice-president en minister van Energietransitie Teresa Ribera, evenals naar de staatshoofden van Duitsland, Italië, Frankrijk en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen.
 
Stop de “race om gas” 

De ondertekenaars hebben Europese politici gewaarschuwd om de “gasrace” in Afrika te stoppen, snelle maatregelen voor het terugdringen van de vraag in Europa in te voeren en de ontwikkeling van oplossingen voor schone energie te versnellen. De Spaanse milieu- en sociale organisaties die de brief hebben ondertekend, zijn onder meer Ecologistas en Acción, het Platform Resposta al Midcat, IIDMA, ECODES, de vereniging van populaire cultuur Alborada – Gallur, het Burgerplatform Zaragoza, Vrijdagen voor de Toekomst in Madrid, CSIC en de stichting Savia voor Inzet en Waarde.

De drie maatregelen die de ondertekenaars bepleiten, zijn bedoeld om “de huidige crisis in de energieprijs in verband met fossiele brandstoffen te overwinnen, naast het bevorderen van een reactie op de noodsituatie op het gebied van klimaat en milieu”.

“Centrale rol” Spanje

Spanje is opgenomen in de doelstellingen van de brief vanwege zijn “centrale rol” in de interconnectie tussen het Afrikaanse continent en Europa via gaspijpleidingen en terminals die gas uit Algerije en andere landen ontvangen, naast investeringen in nieuwe gasinfrastructuren, “zelfs wanneer de bestaande worden onderbenut”.

Bekijk ook: File van schepen met vloeibaar aardgas voor Spaanse havens
 
Hoewel Spanje zich in een “unieke positie” bevindt om te profiteren van een toename van de export, zijn de ondertekenaars van mening dat “het belangrijk is dat het gas afkomstig is van velden in actieve productie – die hun activiteit geleidelijk moeten verminderen om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen – en niet van nieuwe exploraties”.

In de brief erkennen de ondertekenaars dat de energiecrisis op basis van fossiele brandstoffen, verergerd door de Russische invasie van Oekraïne, “Europese huishoudens en werknemers, vooral de meest kwetsbaren, rechtstreeks treft, en dat regeringen daarop moeten reageren.”

Ook benadrukken ze dat voor het Afrikaanse continent elke nieuwe gasontwikkeling “de klimaateffecten zou verergeren in een van de regio’s die het minst verantwoordelijk zijn voor de crisis, en de verwoestende effecten die gaswinning heeft op het levensonderhoud, de volksgezondheid, de mensenrechten en de biodiversiteit zou verergeren.
 
‘Vergas Afrika niet’ 

Met de brief zijn de ondertekenaars solidair met hun Afrikaanse bondgenoten die via een campagne genaamd ‘Don’t Gas Africa’ (vergas Afrika niet) een einde willen maken aan de gaswinning op hun continent.
Ze zijn vooral bezorgd dat Europa’s wedloop om gas op het continent “de ontwikkeling van Afrika ondermijnt door het continent te veroordelen tot een conflict dat wordt gefinancierd door hebzucht voor fossiele brandstoffen en het continent te binden aan onoverkomelijke schulden en de kosten van deze gestrande activa om de productiegerichte gasproductie te dekken”.

“Vooruitgang is het stoppen van de zoektocht naar gas”

“Vooruitgang is het stoppen van de zoektocht naar gas. Vooruitgang op het gebied van mensenrechten vereist een afname van economie en consumptie. Europa heeft inderdaad Afrika nodig, maar niet zijn gas. We hebben een onmiddellijke en eerlijke energietransitie nodig. Dat is echte energiesoevereiniteit”, aldus het commentaar van de CSIC-wetenschapper Fernando Valladares.

De brief is verzonden op het moment dat het Internationaal Energie Agentschap zijn World Energy Outlook 2022-rapport publiceerde. Hierin staat dat “niemand zich moet voorstellen dat de Russische invasie [van Oekraïne] een golf van nieuwe olie- en gasinfrastructuur zou kunnen rechtvaardigen in een wereld die tegen 2050 netto nul-emissies wil bereiken”.

Geen nieuwe gas- en olievelden

De briefschrijvers onderschrijven dat een traject van nul-emissies “inhoudt dat geen nieuwe afzettingen van gas of olie waar ook ter wereld toegestaan mogen worden en dat in plaats daarvan grote investeringen in hernieuwbare energie nodig zijn”.

Voor Lorraine Chiponda, van ‘Don’t Gas Africa’, “gaat de op handen zijnde uitbreiding van fossiele brandstoffen en gas in Afrika en de hele wereld voorbij aan de noodzaak van een rechtvaardige overgang van fossiele brandstoffen en neemt de focus en middelen weg die bedoeld zijn voor een transitie naar schone energie.

Systeemverandering nodig voor Afrika

Op dit punt waarschuwde zij dat de gasdruk “niet wordt aangedreven door de behoeften van de 600 miljoen mensen in Afrika die in energiearmoede leven of door de ontwikkelingsbehoeften van het continent.” 

“Afrika heeft een systeemverandering nodig die een rechtvaardige transitie inluidt die regeneratieve economieën voor mensen biedt, energiesystemen decentraliseert om gemarginaliseerde bevolkingsgroepen te bereiken en schone energie voor iedereen biedt. Uiteindeijk zou iedereen moeten gedijen in een schone en gezonde omgeving”, aldus Chiponda.

Europese leiders moeten volgens de brief “dit historische moment grijpen en optreden als echte klimaatleiders” en een einde maken aan elke overeenkomst om de gasproductie en -infrastructuur in Afrika uit te breiden; “quick fixes” invoeren om de gasvraag in Europa te verminderen; en investeren in de grootschalige inzet van hernieuwbare energie in samenwerking met Afrikaanse landen en democratische instellingen “om de toegang tot energie te ondersteunen en regeringen in staat te stellen koolstofvrije industriële strategieën te ontwikkelen die de ontwikkeling van fossiele brandstoffen niet verankeren”.

Dit vind je misschien ook leuk