
Het gaat om een verlaten dorp in de provincie Zamora. Het ligt aan de rivier de Duero en grenst aan Portugal. Salto de Castro werd in de Franco-tijd gebouwd door Iberduero (nu Iberdrola) om onderdak te bieden aan de families van de arbeiders die aan de bouw van de Castro-dam werkten. Eind jaren tachtig vervingen mechanisering en automatisering van onderhoudswerkzaamheden de werknemers die daarop het stadje verlieten.
Er staan huizen, een kerk, een school, een sportcomplex met zwembad en een kazerne van de Guardia Civil en het geheel kost 260.000 euro. Salto de Castro staat in zijn geheel te koop bij onroerendgoedplatform Idealista voor 260.000 euro.
Toeristisch complex
De huidige eigenaar is een familie die het dorp in 2000 heeft gekocht van de energiereus Iberdrola. Het idee was om iets vergelijkbaars te doen met wat er gebeurde met Salto de Saucelle (Salamanca). Een stadje met dezelfde oorsprong dat momenteel eigendom is van een hotelgroep, die er het Aldeaduero Tourist Complex van heeft gemaakt. De huizen worden nu verhuurd aan toeristen, er is een hotel, een restaurant, een winkel en een hostel.
De crisis van 2008 maakte echter korte metten met de plannen die de eigenaren voor Salto de Castro hadden. Nu de familie zich uit het Spaanse zakencircuit heeft teruggetrokken willen ze het stokje overdragen aan andere ondernemers.
Salto de Castro ligt vlakbij het natuurpark van Arribes del Duero, aan de rivier de Duero, een stuwmeer en op een steenworp afstand van de grens met Portugal. Het dorp telt liefst 44 woningen, waarvan vijf zelfstandige. Er is een bar en een school, een hostel met een project om 14 kamers te bouwen. Volgens de eigenaren kan een vergunning worden verkregen om in totaal 184 plaatsen voor plattelandstoerisme te creëren.
Overheidssubsidies voor nieuwe eigenaar
Volgens de eigenaren komt de persoon die het dorp koopt in aanmerking voor subsidies van de overheid en van de regionale regering van Castilla y León. Uit een eerder onderzoek van de eigenaren bedraagt de totale investering die het dorp nodig heeft om volledig operationeel en winstgevend te worden niet meer dan 2 miljoen euro.
Volgens El Independiente hebben verschillende partijen hun interesse getoond, waaronder minstens één particuliere universiteit, twee ngo's en verschillende buitenlandse investeerders.