Spanje wil 90-dagenregeling voor Britten schrappen

door admin
Spanje wil 90-dagenregeling voor Britten schrappen

De Spaanse minister Fernando Valdés van Toerisme heeft die wens kenbaar gemaakt in een exclusief interview met iNews. Eerder schrapte Spanje zijn visumvereisten voor Britse touroperators na de Brexit, wat als een overwinning voor de Britse toeristenindustrie werd gezien. Nu is de koers verlegd naar het elimineren van de 90-dagenregeling voor alle Britse burgers die naar Spanje komen.  

Deze winter zullen volgens schattingen van de reissector 3,5 miljoen Britten naar Spanje komen. Dat maakt het Verenigd Koninkrijk, zoals altijd, de grootste en belangrijkste toeristenmarkt van het land. Een deel van de Britten bezit tweede huizen in Spanje. Voor die huiseigenaren is het leven sinds Brexit behoorlijk ingewikkeld. De 90-dagenregeling houdt ook nieuwe kopers en andere investeerders tegen. Het schrappen van die regel zou het toerisme in Spanje een flinke boost kunnen geven. De sector vormt 12 procent van het nationale bbp.

Problemen zijn ontstaan met mensen die langer willen blijven

In het interview zei de minister dat het in het belang van Spanje is “om de 90-dagenregel af te schaffen, maar “helaas is dit niet iets dat Spanje zelf kan initiëren. Het is waar dat er na de Brexit problemen zijn ontstaan met mensen die langer willen blijven.”

Hij vervolgde dat Madrid ook druk probeert uit te oefenen op Brussel om de 90-dagenregel te wijzigen. “Het is in ons belang om te lobbyen en de EU ervan te overtuigen dat we kunnen proberen een uitzondering met hen te maken. Maar de oplossing moet van hen komen”.

De verblijfsregels van het Schengengebied voor burgers uit derde landen stelt dat niet-EU-burgers die het grondgebied binnenkomen onder de visumvrije regeling maximaal 90 dagen blijven voor elke 180 dagen.

Degenen die deze periode – opzettelijk of onopzettelijk – overschrijden, kunnen worden bestraft, waaronder deportatie en inreisverboden. Deze nieuwe situatie die ontstond doordat de Britten op  31 december 2020 uit de EU stapten, blijkt een nachtmerrie te zijn voor duizenden Britten. Vooral voor diegenen met eigendommen in Spanje waar ze nu niet meer zomaar een groot deel van het jaar in kunnen doorbrengen.  

Dit vind je misschien ook leuk