
De strijd tegen de klimaatverandering draait om één getal; ervoor zorgen dat de temperatuur op Aarde niet sneller stijgt dan 1,5 graden, zoals afgesproken in het Akkoord van Parijs. De gemiddelde temperatuur op Aarde is cruciaal om de verwoestende effecten van de klimaatverandering te beteugelen. Echter, de temperatuur stijgt in het Middellandse Zeegebied 20 procent sneller dan het mondiale gemiddelde.
ADVERTENTIE
Temperatuur Middellandse Zee wordt te snel te warm
Veel toeristen die afgelopen zomer vakantievierden aan de Middellandse Zee merkten op dat het water van de zee steeds warmer wordt. Deze bewering klopte want op sommige plekken gaf de thermometer aan dat het zeewater opgelopen was tot maar liefst 31 graden.
In een recent rapport van het WWF staat dat de Middellandse Zee aan het ‘tropicaliseren’ is. ‘Een grote ramp’, volgens de milieubeschermingsorganisatie. De Unie voor het Middellandse Zeegebied heeft hier al eerder waarschuwingen voor afgegeven maar de urgentie leek onvoldoende. Daarom heeft de Unie zich hardgemaakt om deze waarschuwing door te laten dringen tijdens de COP27.
Middellandse Zee krijgt eigen stem tijdens klimaattop Egypte
En dat heeft effect gehad want voor het eerst is er op een klimaattop een paviljoen gewijd aan de Middellandse Zee ingericht. In deze ruimte wordt het gebied door wetenschappers, politici en op maatschappelijk en zakelijk vlak vertegenwoordigd. Allemaal met als doel om de klimaatcrisis op een gecoördineerde manier gezamenlijk aan te pakken.
Het doel van een paviljoen van het Middellandse Zeegebied tijdens de COP27 is om een ontmoetingspunt te bieden waar mensen hun kennis kunnen delen, voor bewustmaking te zorgen en het bevorderen van oplossingen voor de klimaatproblemen in dit gebied.
Water Middellandse Zee verzuurt in rap tempo
Met een oppervlakte van 2,5 miljoen vierkante meter en een lengte van 3.860 kilometer is de Middellandse Zee de op een na grootste binnenzee ter wereld. Maar tegelijk een van de meest vervuilde, aldus het WWF. Wetenschappers beamen dit aangezien de stijgende temperaturen voor meer verzuring van het zeewater zorgen. De dalende PH-waarde heeft grote gevolgen voor het onderwaterleven en bedreigt het mariene ecosysteem. De zee is volgens de WWF-organisatie ‘ground zero’ voor de klimaatverandering in Europa.
Stijgende zeespiegel heeft gevolgen ver buiten Middellandse Zee
Daarbovenop komt nog eens dat in de afgelopen 130 jaar de waterspiegel van de Middellandse Zee met 17 cm is gestegen. Door de klimaatverandering zal deze de komende tientallen jaren met nog eens 50 tot 75 cm stijgen. De problemen van de Middellandse Zee blijven echter niet beperkt tot dit gebied. Het zoute water van de zee is sinds de jaren ’60 de Nijl binnengedrongen. De verzuring van het water heeft aanzienlijke gevolgen voor de gewassen, de gronden en voedselvoorziening van miljoenen mensen.
Het stijgende water is een van de langetermijneffecten van de klimaatverandering, maar ook andere effecten zijn al merkbaar in het Middellandse Zeegebied. Hagel, stortregens en minder visvangst zijn zaken waar men vandaag al mee te maken heeft.