Ongeoorloofd voetbal kijken onder werktijd reden voor ontslag in Spanje

door admin
Ongeoorloofd voetbal kijken onder werktijd reden voor ontslag in Spanje

In de eerste fase van het WK voetval 2022 in Qatar worden veel wedstrijden in de middag gespeeld. Een lastige tijd aangezien veel voetbalfanaten dan op school zitten of aan het werk zijn. Het debat over het kijken van voetbal onder werk- of schooltijd is sterk verdeeld. Bedrijven en deskundigen waarschuwen in elk geval wel: Werknemers en scholieren die voetbal kijken onder school- of werktijd, kunnen worden bestraft.

Welke regels gelden er in Spanje?

Voor zelfstandigen is het verhaal vrij duidelijk en logisch: als de tijd en de financiën het toelaten, dan kan er gemakkelijk tijd vrijgemaakt worden om voetbalwedstrijden te kijken. Zij zijn niet voor niets ‘eigen baas’.

Voor werknemers in loondienst ligt deze situatie echter heel anders. Ook werkgevers blijken heel verschillend met deze situatie om te gaan. Deskundigen geven mensen in loondienst een gemeenschappelijk en dringend advies; maak hierover afspraken met je werkgever.

“Het afzien van het verrichten van werkzaamheden tijdens werkuren zonder gegronde reden is een schending van het arbeidscontract en kan daarom reden zijn voor sancties of zelfs ontslag,” zo meldt een arbeidsadvocaat aan de Spaanse nieuwszender TVE.

Ontslag van magazijnmedewerker in Valencia na kijken voetbal onder werktijd

Er is een geval bekend van een magazijnmedewerker in Valencia die afwezig was om naar het Europees kampioenschap te kijken. Toen dit uitkwam, werd hij ontslagen. Toch bepaalde de rechter maanden later dat deze sanctie buitensporig was en dat het bedrijf met een tegemoetkoming over de brug moest komen.

Scholieren in de ban van WK 2022 in Qatar

Ook op scholen leeft het WK voetbal volop. Een leerling van een Spaanse middelbare school vertelt aan RTVE dat hij tijdens pauzes en tussenuren de wedstrijden zoveel mogelijk op zijn mobiel probeert te volgen. Op scholen in Madrid merken leraren ook dat hun studenten vaker afgeleid zijn tijdens de les.

Veel schoolbesturen overleggen druk met de docenten hoe dit aan te pakken. Het gebruik van een telefoon onder lestijd is immers niet toegestaan. Toch willen directeuren en leraren de studenten ook tegemoet komen: wanneer Spanje moet voetballen wordt geprobeerd om 2 uur vrij te roosteren zodat de wedstrijd met de hele school gekeken kan worden.

Dit vind je misschien ook leuk