
Dat blijkt uit gegevens van het vastgoedportaal Idealista. In alle Spaanse provincies staan hotels te koop, behalve in de autonome steden Ceuta en Melilla. De regio's met de grootste "voorraad" hotels eind oktober lagen aan de kust. De Balearen en de provincie Málaga staan aan kop met beide 91 hotels die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar.
Daarna volgen Alicante (72), Girona (69), Barcelona (60), Las Palmas (49) en Granada (48). In provincies in het binnenland, zoals Cuenca en Navarra, verdubbelde de 'voorraad', samen met Murcia, terwijl die in Jaén verdrievoudigde.
In andere belangrijke toeristenmarkten zoals Barcelona (-22,1%), Valencia (-17,5%), Balearen (-10,8%) of Castellón (-10,5%) het aantal te koop staande hotels gedaald ten opzichte van oktober 2021.
In Malaga steeg het aanbod ondertussen met 28,2%, terwijl het in Madrid met 27% toenam tot 47 aanbiedingen. Ook in Cádiz schoot het met 69,2% omhoog en zelfs Teruel zag het aanbod met 55,6% toenemen.
Provincies als Álava, Albacete, Guipúzcoa, La Rioja, Lleida, Ourense, Navarra, Soria en Vizcaya hadden daarentegen minder dan een half dozijn hotels te koop, volgens Idealista, het grootste onroerendgoedplatform van Spanje.
Opvallend hotel te koop
Een opvallend mooi hotel dat te koop staat is Hotel Palacio de San Benito in Sevilla, de voormalige hermitage van de Orde van Calatrava. Het werd gebouwd aan het einde van de 15e eeuw. De nieuwe eigenaar moet er wel 5 miljoen euro voor willen betalen. Het hotel ligt in de Sierra Norte de Sevilla in Cazalla de la Sierra, tevens de plaats waar het begin- of eindpunt ligt van Andalusië's mooiste Via Verde. Het hotel heeft 10 kamers en werd tot nu toe uitgebaat onder het mom: 'Leven als koningen in de bergen van Sevilla'. In de advertentie wordt benadrukt dat het mogelijk is er 30 kamers van te maken. Volgens de huidige uitbaters is de bezetting van het hotel het hele jaar door 90 procent.
Blijvende economische onzekerheid moeilijk voor hoteliers
De economische situatie blijft onzeker door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de gevolgen van de torenhoge inflatie in Europa en de daaruit voortvloeiende actie van de Europese Centrale Bank (ECB) om de stijging van de prijzen van het winkelmandje met de stijging van de rente op geld in te dammen. Iets wat ook de toeristische sector en in het bijzonder de hoteliers in Spanje raakt.