Spaanse natuur bevrijd van bijna twee en halve ton afval

door admin
Spaanse natuur bevrijd van bijna twee en halve ton afval

Tijdens deze schoonmaakacties werden bossen, velden en berggebieden in Spanje doorzocht op zwerfafval. Maar liefst 2,3 ton werd op deze zondag opgehaald dankzij het Libera-project, dat zich inzet voor het schoonmaken van natuurgebieden. Dit project wordt aangestuurd door de ngo en natuurbeschermingsorganisatie SEO/Birdlife in samenwerking met het afvalverwerkingsbedrijf Ecoembes.

Dit afval kwamen de vrijwilligers het vaakst tegen in Spaanse natuurgebieden

Meer dan 6.500 vrijwilligers deden mee aan dit evenement dat stond gepland op de Internationale dag van de bergen. Het was al de zesde keer dat vrijwilligers binnen dit project de natuur in zijn getrokken om deze te ontdoen van afval dat is achtergelaten door mensen.

De duizenden vrijwilligers verdeelden zich over 398 belangrijke ecogebieden in Spanje waar ze het afval ophaalden uit de natuur. Zoals gezegd werd in totaal 2,3 ton aan afval opgehaald. De vrijwilligers kwamen voornamelijk sigarettenpeuken, kleine stukjes plastic, zakjes, stokjes en snoeppapiertjes tegen tijdens hun schoonmaakactie.

Schoonmaakacties steeds populairder in Spanje

Deze zesde editie van project Libera was tevens de laatste campagne van 2022. In maart van dit jaar werd binnen dit project een schoonmaakactie georganiseerd waar rivieren en stranden werden ontdaan van afval. Beide acties zijn een succes gebleken aangezien er in totaal 13,1 ton aan afval is opgehaald door ruim 11.000 vrijwilligers die zich aan hebben gemeld. In totaal zijn er dit jaar 649 verschillende ecogebieden in Spanje doorzocht op afval.

De organisatoren van het Libera-project melden dan ook dat deze acties steeds populairder worden onder burgers. De deelname van zoveel vrijwilligers laat zien dat mensen zich er steeds meer van bewust zijn van hoe omvangrijk het probleem van milieuvervuiling is en dat de mens hier wel degelijk invloed op kan uitoefenen.

SEO/Birdlife dankbaar voor inzet vrijwilligers

Miguel Muñoz, coördinator van het project bij SEO/BirdLife, vertelt in een persbericht aan de Spaanse nieuwssite EfeVerde dat ‘dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers er een solide platform is opgebouwd dat essentieel is om mensen bewust te maken van het gevaar van het achterlaten van afval in de natuur. De strijd tegen zwerfafval is zonder twijfel een krachtig instrument voor het verdedigen van ons natuurlijke erfgoed.’

Dit vind je misschien ook leuk