
Het comité van deskundigen presenteerde het rapport op maandag aan het ministerie van Arbeid. Het stelt vier mogelijke verhogingen vast die uitgaan van die 4,6% die de SMI op 1.046 euro zou plaatsen. Na deze stijging worden twee tussenliggende scenario's van 5,4% naar 1.054 euro en 6,6% naar 1.066 euro voorgesteld om te eindigen bij die stijging van 8,2% naar 1.082 euro. Dat deelde de coördinator van deze commissie van deskundigen mee.
Halfjaarlijkse herziening voorgesteld
Het comité heeft benadrukt dat de SMI met dit bereik 60% van het gemiddelde nettoloon van 2022 zou bereiken dat is vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest. Verder legde het uit dat het gemiddelde nettosalaris in 2020 1.856 euro bedroeg en dat op basis daarvan de SMI in 2020 1.032 euro had moeten zijn. Met dit uitgangspunt gebruikten de experts twee verschillende bronnen om de stijging van de gemiddelde lonen voor 2021 en 2022 in te schatten. Het gaat om het Loonkostenonderzoek en het CAO-onderzoek.
De experts adviseren in hun rapport ook om de SMI na zes maanden te herzien om de geschiktheid ervan in een inflatoire context te beoordelen.
Ontmoeting met sociale agenten
De minister van Arbeid heeft verzekerd dat men het besluit over de stijging van de SMI wil overeenkomen met de sociale partners. Al is de regering slechts verplicht die te raadplegen. Komende woensdag zal het ministerie vakbonden en werkgevers bijeenroepen om deze kwestie te bespreken.
"De SMI is een zeer effectief instrument (...) En het is een succesverhaal omdat het heeft gediend om het grote probleem van Spanje: ongelijkheid te verbeteren en een positieve invloed heeft gehad op de laagste lonen", benadrukte minister Díaz.
Zij benadrukte eveneens dat van 2018 tot 2022, met een stijging van de SMI van bijna 36%, meer dan een miljoen banen zijn gecreëerd. Dat gegeven blijft ver vandaan van "onwetenschappelijke theorieën" van de oppositie die wijzen op banenvernietiging.
UGT claimt 1.100 euro per maand van SMI
De vakbond UGT heeft geëist dat het minimumloon in 2023 met 10% stijgt, tot 1.100 euro per maand, een cijfer dat boven het bovenste deel van de door de commissie van deskundigen voorgestelde bandbreedte ligt (1.082 euro).
UGT vraagt ook dat dit minimumloon elke zes maanden wordt herzien met betrekking tot het niveau van de inflatie. Het doel is altijd de koopkracht te behouden, zo staat in een verklaring.