Regering Spanje bemoeit zich met kledingsector en toont effecten fast fashion

door admin
Regering Spanje bemoeit zich met kledingsector en toont effecten fast fashion

Het ministerie van Consumentenzaken lanceerde op woensdag 21 december de campagne ‘Presume de armario sostenible’ (Show jouw duurzame garderobe). Deze campagne is bedoeld om mensen bewust te maken hoe vervuilend de kledingsector is en wat de impact hiervan op het milieu is. Met deze actie wil het ministerie duurzame mode stimuleren.

Kijker ziet door ogen van Spaanse jongeren impact kledingindustrie op milieu

Het ministerie, onder leiding van Alberto Garzón, presenteert deze campagne door middel van drie jongeren die vertellen op welke manieren ze nu al zorgen voor het milieu. In deze video laten ze de inhoud van hun eigen kledingkast zien. Vervolgens worden ze uitgenodigd om beelden te bekijken van de effecten van hun kleding(aankopen) op het milieu. De jongeren wisten vooraf niet wat ze te zien zouden krijgen tijdens die afspraak. Hier is bewust voor gekozen om hun schokkende reacties op de beelden zo echt mogelijk in beeld te brengen.

Met behulp van deze video wordt de kijker door de ogen van deze jongeren geconfronteerd met de schokkende effecten van de fast fashion textielsector op het milieu. Consumentenzaken hoopt er met deze video voor te zorgen dat deze nieuwe generatie de duurzame generatie wordt, ook op het gebied van kleding.

Spaanse regering focust zich op vervuilende kledingsector

Het ministerie van Consumentenzaken heeft zeventien doelstellingen op het gebied van duurzaamheid waar de komende jaren aan gewerkt zal worden. De kledingsector heeft bijvoorbeeld een aanzienlijke impact op het waterverbruik en er kan nog veel winst worden behaald als het gaat om fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en verantwoorde productie en consumptie van kleding.  

Al sinds het begin van de aanstelling van minister Garzón zet zijn ministerie zich in voor een nieuwe en verantwoorde manier van het produceren en consumeren van kleding. Eerder voerde hij al een dialoog over duurzame consumptie en werd de Consumer Footprint Calculator gelanceerd. Dit instrument geeft consumenten inzicht in de milieueffecten van hun levensstijl. Ook lanceerde het ministerie de Spaanse variant van All Hands on Deck van de VN, die kleine veranderingen stimuleert voor een duurzame levensstijl.

Dit vind je misschien ook leuk