Spanje levert arts uit aan Uruguay

door admin
Spanje levert arts uit aan Uruguay

De Spaanse rechtbank reageerde daarmee op het verzoek tot uitlevering van een rechtbank in Montevideo. Het gaat om de arts Carlos Americo Suzacq. De man zou tussen 1972 en 1975 in een militaire gevangenis hebben gewerkt volgens de verklaringen voor de rechter van negen slachtoffers van marteling.

In die gevangenis zou hij een Cavaleriaregiment over marteling hebben geadviseerd. Hij zou hebben bepaald hoever de martelingen werden doorgevoerd of wanneer de beulen moesten stoppen. De voormalige gevangenen herinnerden zich zijn gezicht en slaagden erin de dokter te noemen die toezicht hield op hun martelaarschap. Hij is momenteel 72 jaar oud en heeft een kliniek in Madrid.

Een van de voormalige gevangenen verklaarde vier dagen achter elkaar ondervraagd en gemarteld te zijn. Al die tijd bleef hij “naakt en geboeid met zijn benen en handen”. De soldaten dienden hem verschillende elektrische schokken toe en, volgens zijn eigen woorden, was het Suzacq die hen vertelde of hij verdere martelingen zou kunnen doorstaan.

Arts verzet zich op basis van zijn dubbele nationaliteit

De arts verzet zich tegen zijn uitlevering. Als argument wijst hij naar het feit dat hij door zijn huwelijk in 1978 met een Spaanse de Spaanse nationaliteit heeft verworven. Daarbij heeft hij naar eigen zeggen sinds 1977 Spanje als arts gewerkt.

Criteria van dubbele strafbaarheid

Het Hof laat andere dingen zwaarder wegen. De rechtbank vindt bovendien dat in dit geval wordt voldaan aan de criteria van dubbele strafbaarheid en minimumstraf. Op dezelfde manier wordt betoogd dat de Spaanse nationaliteit op geen enkele manier uitlevering in de weg staat, evenmin als het feit dat hij 29 jaar het medische beroep in Spanje heeft uitgeoefend.

Voorkomen dat misdaden onbestraft blijven

De magistraten hebben, gezien de ernst van de misdaden en “om te voorkomen dat ze onbestraft blijven”, besloten te reageren op het verzoek om samenwerking van Uruguay en om de fysieke aanwezigheid van de beklaagde in de strafprocedure van het Latijns-Amerikaanse land te gelasten. 

Dictatuur Uruguay

Tijdens de dictatuur in Uruguay, van 1973 tot 1985, zijn ongeveer tweehonderd mensen ontvoerd en vermoord. Duizenden gevangenen zijn gemarteld. Een wet uit 2011 corrigeert een eerdere amnestie en stelt dat dergelijke misdaden niet verjaren.

Dit vind je misschien ook leuk