Vier Spaanse roeiers oog in oog met een grote haai

door admin
Vier Spaanse roeiers oog in oog met een grote haai

Quim Planels, Martí Ramírez, Sergi Franch en Juanba Romero gingen de De Talisker Whiskey Atlantic Challenge aan. Dat is ’s werelds zwaarste roeirace – meer dan 3.000 mijl zonder hulp over de Atlantische Oceaan. Wel zijn er twee veiligheidsjachten die de teams ondersteunen bij het oversteken van de oceaan. Met de Challenge wordt geld ingezameld voor verschillende goede doelen.

Bij aankomst op het eiland Antigua in de Caribische Zee vertelden de ‘Ocean Cats’ tegen de daar verzamelde pers, waaronder het Spaanse LaSexta over hun ervaringen en ontberingen. Hieronder ook over de brute schrik die de mannen moesten doorstaan toen ze een grote haai rond hun boot zagen zwemmen.

Klap tegen boot

“Anderhalve à twee dagen voor aankomst voelden we een klap tegen de boot. We stonden op en zagen een haai. Een haai van bijna drie meter. Een dag ervoor waren we nog in het water gesprongen om de boot schoon te maken”, vertelt een van de vier roeiers, Martí Remírez.

Golven tot tien meter

De haai was niet het enige gevaar. “We hadden te maken met een zeer sterke storm, die golven tot wel tien meter hoog veroorzaakte”, zegt Quim Planells, een van de andere drie roeiers. De storm deed hen voor het ergste vrezen en wees hen op het liefste dat ze hadden. “Vanaf de eerste dag moest ik mijn vrouw bellen. Zij is mijn belangrijkste steun. Deze overwinning is net zo goed van mij als van haar.”

Bewustzijn vergroten over plasticvervuiling

Zo volbrachten deze Spanjaarden hun zelfgekozen opdracht. Eentje die niet alleen ging om de fysieke en mentale uitdaging maar ook om een verschil te maken. De roeiers wilden met hun uitdaging het bewustzijn over de dreiging van plasticvervuiling vergroten. De vele uren die de mannen voor de start van hun Challenge al op water doorbrachten, heeft hun passie voor het milieu en hun liefde en respect voor de zee alleen maar doen groeien. 

Daarom werken ze als ambassadeurs samen met de NGO Surfrider Foundation Europe. Bovendien benaderen ze via het project “Ocean Schools” ook kinderen en delen met hen de waarden van oceaanroeien, de huidige problemen die de zeeën bedreigen en “wat we allemaal met zijn allen kunnen doen om deze te verminderen of op te lossen”. 

Dit vind je misschien ook leuk