Hooggerechtshof vindt dat naakt over straat in Spanje is toegestaan

door admin
Hooggerechtshof vindt dat naakt over straat in Spanje is toegestaan

De 29-jarige Alejandro Colomar werd vorig jaar aangesproken door de politie in de gemeente Aldaia, een dorpje in de regio Valencia, omdat hij naakt rondliep. Alejandro loopt en fietst sinds 2020 regelmatig naakt rond in Spanje, iets wat in bijna heel Spanje sinds 1988 is toegestaan, maar wat wel enkele provincies en gemeentes hebben verboden of gereguleerd.

Spanjaard beschuldigd van extreem exhibitionisme

Slechts enkele gemeentes in Spanje hebben hier hun eigen regels voor, maar deze overtrad Alejandro dan ook niet. Hij zou op verschillende momenten in de straten van Aldaia naakt hebben rondgelopen. Toch beschuldigde de politie hem van obsceen exhibitionisme en de agenten besloten om een boete uit te schrijven. Colomar vond dit de grootste onzin aangezien er in dat geval sprake moet zijn van seksuele intenties, wat absoluut niet het geval was.

Alejandro Colomar verscheen onlangs ook naakt in de rechtbank van Valencia om zijn boete aan te vechten. Hij droeg alleen wandelschoenen. Medewerkers van de rechtbank vroegen hem wel om binnen in de rechtbank iets aan te trekken omdat er een minderjarige aanwezig was. Dit deed hij vervolgens dan ook. Alejandro liet ten overstaan van de rechter weten dat hij recht heeft op ‘zijn ideologische vrijheid’.

Nudisme Alejandro bracht niemand in gevaar

Uit het vonnis van het Hooggerechtshof blijkt dat nudisme niet valt onder het recht op ideologische vrijheid, maar dat het ook niet in strijd is met de organieke wet 4/2015 betreffende het in gevaar brengen van de veiligheid van burgers. Zijn gedrag leidt niet tot verstoring van de openbare orde en brengt ook de veiligheid van anderen niet in gevaar. Ook geldt er in Aldaia geen specifieke regel die nudisme verbiedt.

Dit vind je misschien ook leuk