
De aardbeving en de naschokken op de grens tussen Turkije en Syrië zorgen voor duizenden doden en honderden gebouwen die reeds zijn ingestort. Het gevaar is nog niet geweken want honderden andere gebouwen staan op het punt van instorten en duizenden mensen zijn nog vermist en liggen vermoedelijk onder het gebouwen en het puin.
ADVERTENTIE
Spanje stuurt opsporings- en reddingsteams naar Turkije en Syrië
Premier Pedro Sánchez van Spanje betuigde maandagochtend, samen met andere regeringsleiders, via sociale media zijn steun en medeleven aan de mensen in het getroffen gebied. De Spaanse premier liet toen al weten een vergadering te beleggen om verschillende opsporings- en reddingsteams van Spanje te activeren en in te zetten in het getroffen gebied.
Spaanse regio’s bieden eigen hulpmiddelen aan
Sánchez wordt hierin gesteund door de Ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken. Ook regionale collega’s bieden hun hulp aan waaronder regiopresident Isabel Díaz Ayuso van Madrid die verschillende hulpdiensten van de regio Madrid inschakelde. Ook de Catalaanse minister van Buitenlandse zaken, Juanma Moreno van Andalusië en de regionale regering van Murcia lieten weten hun middelen ter beschikking te stellen om ingezet te worden in het getroffen gebied.
Samen met de militaire hulpdiensten van de UME en het Madrileense noodhulpteam, reizen ook eenheden van de Spaanse brandweer (BUSF) naar Turkije af om deel te nemen aan reddingswerkzaamheden om die duizenden mensen die nog vastzitten in en onder gebouwen op te sporen en zo mogelijk te helpen. Hun eerste taken zullen voornamelijk plaatsvinden met behulp van reddingshonden om op zoek te gaan naar mensen die vastzitten onder het puin.
Diverse hulpdiensten net aangekomen in Turkije
Op het moment van de aardbeving waren er al zo’n 150 militairen uit Spanje in het gebied aanwezig voor een NAVO-missie. Zij konden vrij snel afreizen naar het rampgebied om hulp te bieden aan de slachtoffers aldaar. Op dinsdagavond rond 20.30 uur zijn tientallen UME-militairen, brandweerlieden en speciale leden van het zogenaamde ‘START-team’ vertrokken naar het door de aardbeving getroffen gebied.
Op dinsdag werd bekendgemaakt dat Spanje dit speciale START-team inzet om tientallen zorgprofessionals samen met een mobiel veldhospitaal naar het rampgebied te sturen om de nodige medisch hulp te verlenen. Dit medische noodhulpteam is geaccrediteerd door de WHO en daarmee is Spanje, samen met Italië en Frankrijk, een van de drie landen in Europa met een dergelijk noodhulpteam. Eerder werd dit team ingezet voor humanitaire missies in Mozambique en na de aardbeving in Haïti.