In deze Spaanse regio leven meeste inwoners in ernstige armoede

door admin
In deze Spaanse regio leven meeste inwoners in ernstige armoede

De Canarische eilanden is het gebied in Spanje waar maar liefst 15 procent van de inwoners in ernstige armoede leeft en dagelijks moeite heeft om rond te komen. Op de tweede plaats staat Andalusië met 10,3 procent van de bevolking en Murcia volgt direct met een percentage van 10,2 procent.

Deze cijfers publiceerde de Sociale Dienst in Spanje onlangs. Naast deze drie regio’s in Spanje tellen ook Catalonië en Madrid mee waar bij een groot deel van de bevolking sprake is van ernstige armoede. In Catalonië geldt dit voor bijna 9 procent en in Madrid voor 7,4 procent van de inwoners. Navarra en Baskenland nemen met percentages van respectievelijk 3,4 en 4,6 procent de beste posities in als de regio’s van Spanje waar de minste inwoners te maken hebben met deze vorm van armoede.

Vier miljoen Spanjaarden leven in ernstige armoede

Het verslag van de Sociale Dienst gaat over de vier miljoen Spanjaarden die zich in een situatie van ernstige armoede bevinden en die steun willen ontvangen. Ofwel in de vorm van het ontvangen van het minimumloon van de overheid, regionale steun of steun die per gemeente of provincie wordt geboden aan mensen die zich in deze situatie bevinden.

Een gezamenlijk probleem bij lokale instanties

In het verslag wordt dan ook gewezen op één gezamenlijk probleem waar veel van deze mensen tegenaan lopen als het gaat om lokale steun vanuit de gemeente. Dat gaat voornamelijk over de traagheid van het systeem. De bureaucratie is typisch voor het aanvragen en ontvangen van subsidie en dit zou volgens de Sociale Dienst enkele weken moeten duren in plaats van de huidige maanden waarna mensen mogelijk steun ontvangen.

Verschillen per Spaanse regio zeer groot

Iets wat het systeem nog complexer maakt is het feit dat de begrotingen en behoeftes per gebied in Spanje verschillen. Zo ontvangt in Murcia slechts 0,1 procent van de bevolking die kampt met ernstige armoede steun van lokale autoriteiten terwijl dit in Galicië 1,8 procent is. Op de Canarische eilanden ontvangt 39 procent van deze doelgroep hulp van lokale instanties. De steun bedraagt in dat geval slechts 127 euro per jaar terwijl dat in Madrid jaarlijks 87 euro bedraagt.

Dit vind je misschien ook leuk