Dubai van Salamanca weer van de baan als ‘grote leugen’

door admin
Dubai van Salamanca weer van de baan als 'grote leugen'

Uiteindelijk blijkt het een schandaal gebaseerd op leugens en een te grote fantasie. Dat alles aangewakkerd door geldzucht. De politieke storm begon met de ontdekking dat wethouder José María Fuentes een valse titel als econoom gebruikte als inkoper van de gemeenteraad. Ook de belangrijkste adviseur van Peace City World werd als leugenaar ontmaskerd. De beëindiging van het contract met Peace City World is het resultaat. 

Megastad

De hieruit volgende crisis wordt besproken in een buitengewone plenaire gemeenteraadsvergadering op 17 februari. De aanleiding vormt het project om een ​​nieuwe megastad te creëren. Gesproken werd over investeringen tot 15 miljard euro in de stad, duizenden banen en nieuwe kansen. Het project werd eind januari gepresenteerd op een speciaal daarvoor georganiseerd congres. Volgens de gemeente waren daar 200 mensen aanwezig van tientallen bedrijven, waaronder ook veel sjeiks.

Bekijk ook: Nieuw megalomaan project wil soort Dubai maken van Salamanca

Grootheidswaan

De grootheidswaan begon argwaan en onwil te wekken bij de oppositie met fiasco’s als Eurovegas in Alcorcón in het achterhoofd. Het wantrouwen werd gevoed door megalomane plannen als een nieuw tramnetwerk met meer dan dertig haltes, nieuwe wijken, een planetarium en een stoeltjeslift om het nieuwe gebied met de oude stad te verbinden. Dit alles met een startinvestering van 9 miljard euro.

Van alles wat is besproken en beloofd, is alleen een intentieverklaring het resultaat in de vorm van een samenwerkingsprotocol. Dat werd ondertekend door vijftien gemeenten rond Salamanca en de Provinciale Staten met Peace City World om het project uit te voeren. 

Belangrijkste supporters van het project

Tot nu toe onderhielden wethouder Fernando Castaño en zijn adviseur José María Fuentes het contact met PCW. Beiden waren de belangrijkste supporters van het project. Bij elke vorm van twijfel over de aanpak verdedigden zij het fanatiek. Tegenover hen stonden de oppositiepartijen PSOE, Izquierda Unida en Podemos.

De drie formaties wilden weten of er al publiek geld was besteed en hoeveel. De kosten worden uiteindelijk geraamd op 36.000 euro aan catering tijdens het congres en een getekende overeenkomst tussen de afdeling toerisme van Salamanca en Peace City World ter waarde van 20.000 euro. Volgens Castaño betrof dit laatste bedrag een “boekhoudkundige notitie” met Peace City World. De hotels zouden in een formule 2 nachten voor 1 gesteund worden. 

Burgemeester ongrijpbaar over het project

De burgemeester van de stad, Carlos Cabayo, toont niet duidelijk welke positie hij inneemt. Volgens ElDiario.es is hij erg ongrijpbaar over het onderwerp. Hij begon echter te twijfelen vanaf het moment dat de genoemde krant onthulde dat het bedrijf achter Peace City World is gevestigd op een adres in Londen waar andere bedrijven zitten. Alle verschenen in wereldwijde onderzoeken naar offshore bedrijven. Ook zou het bedrijf geen gestort kapitaal hebben ondanks de oprichting in 2019. Daarop begon Carbayo afstand te nemen van het Dubai in Salamanca. 

“Diep bedrogen”

Castaño gaf vervolgens aan zich “diep bedrogen” te voelen door de houding van de burgemeester. Hij eist zelfs schadevergoeding voor de “schade die aan de gemeenteraad en aan de inwoners van SAlamanca is toegebracht”, zei hij vrijdag.

Omgeving van Peace City World begint te imploderen

Sinds eind vorige week begint de omgeving van Peace City World te imploderen. Dat was te zien aan een ‘facelift’ van de website. Daar werden bedrijven, waaronder FCC, die eerder werden gepresenteerd als ontwikkelingsmedewerkers verwijderd. Een dag later werd Fundación Metropoli van architect Alfonso Vegara verwijderd, nadat hij zich van het project had gedistantieerd. 

Er is één ding waarover zowel Castaño als Fuentes het eens zijn. De opwekkers van twijfels, de oppositiepartijen en de media, hebben het project geruineerd door zoveel vraagtekens te zetten bij de ‘eerlijkheid’ van de aanwezigen op het congres, dat bedrijven er afstand van besloten te nemen. 

Vals diploma

Adviseur Fuentes bleek vervolgens een dubbele functie te hebben. Hij ‘vergat’ zijn functie als “externe adviseur gespecialiseerd in strategische projecten en aanspreekpunt voor potentiële investeerders voor internationalisering” van de gemeente Salamanca te melden op zijn curriculum. Met dit contract, toegekend door de afdeling toerisme onder voorzitterschap van Castaño, verdiende Fuentes meer dan 57.000 euro per jaar zonder andere initiatieven te laten uitvoeren dan het PCW-congres.

Valse economische graad

Maar de functie van dubbeladviseur was niet de laatste smet op het imago van Fuentes. Volgens Salamanca24horas heeft hij nooit een economische graad behaald aan de universiteit van Salamanca. Na deze ontdekking kondigde de gemeente aan Fuentes te ontslaan en mogelijk juridische stappen te ondernemen. Een woordvoerder van de socialistische fractie in de gemeenteraad berekende dat Fuentes de inwoners van Salamanca ruim 170.000 euro heeft gekost.

“Nep, oplichter en schurk”

Na de ontmaskering van de belangrijkste steun en toeverlaat vanuit de gemeente voor Peace City World, gaat het ook niet goed met Castaño, de wethouder die verantwoordelijk is voor het project. Fuentes en Castaño zijn al lang bevriend. De burgemeester omschrijft hem nu als “nep, oplichter en schurk”. Inmiddels diende Castaño zijn ontslag in. Daarbij wil Carbayo niemand meer in de gemeente “die de acties van deze adviseur verdedigt”. Hij waarschuwde ook dat wie dat wil, “zijn verantwoordelijkheid zal moeten nemen”.

Dit vind je misschien ook leuk