Luisterhonden die kinderen in Spanje van leesproblemen afhelpen

door admin
Luisterhonden die kinderen in Spanje van leesproblemen afhelpen

Het R.E.A.D. initiatief (Reading Education Assistance Dogs) is gericht op jongens en meisjes met leesproblemen en helpt hen beter te worden dankzij honden die getraind zijn om te luisteren. Het begon in de Verenigde Staten en wordt ook op andere plekken in Spanje ingezet. Nu zijn ook in de stad Guadalajara 60 minderjarigen geregistreerd voor deelname aan het project.

Speciale training

Tijdens hun training hebben de honden gelerd om naar de kinderen te luisteren. Zo een getrainde hond is duidelijk zichtbaar attent en let op. Zo neemt de jonge lezer de touwtjes in handen en is degene die de sessie leidt. Die rol als hoofdrolspeler vergroot het zelfvertrouwen en zorgt dat het kind beter zijn of haar best doet om ervoor te zorgen dat de viervoetige luisteraar het verhaal goed begrijpt. Volgens Carolina Gutiérrez, coördinator van het programma, verbetert dat het gevoel van eigenwaarde van het kind. Er onstaat namelijk “een ruimte van rust en vertrouwen. De hond, die van jou leert, zal je nooit veroordelen. De omgeving is minder vijandig dan deze in de klas kan zijn”. Daar kunnen gevoelens van schaamte en onzekerheid leesangst veroorzaken.

Pilar, moeder van een van de kinderen die het al heeft geprobeerd, verzekert dat het beter met haar gaat. “Hij leest elke avond een beetje en verheugt zich op het komen voorlezen aan een hond. Het lijkt erop dat hij meer gemotiveerd is en gelukkiger”, aldus de moeder. 

Individuele sessies

Het team bestaat uit professionals uit de pedagogiek, psychologie, onderwijs of maatschappelijk werk, en hun honden. In Guadalajara is de luisterhond de drie jaar oude Golden Retriever die Summer heet. De lezende jongen of meisje heeft 20 minuten de tijd om een ​​verhaal voor te lezen. Manu, een van de kinderen die zijn sessie al heeft gedaan, legt uit dat “hij bewoog toen hij iets niet begreep om me te laten weten dat hij het niet begreep.” 

Over R.E.A.D.

Het programma Reading Education Assistance Dogs voor hulp bij het lezen met honden begon in de Verenigde Staten en wordt in Spanje vertegenwoordigd door de vereniging ‘Perros y Letras’. Het algemene doel is om de leesgewoonten, het begrijpend lezen en het gevoel van eigenwaarde en de emotionele stabiliteit van kinderen te helpen verbeteren, al werkt de vereniging met mensen van alle leeftijden.

Dit vind je misschien ook leuk