Controverse rondom derde plek en honderdste podium voor Spanjaard Alonso

door admin
Controverse rondom derde plek en honderdste podium voor Spanjaard Alonso

Zondagavond raceten de coureurs op het circuit van Jeddah in Saoedi-Arabië. Al bij de kwalificatie op zaterdag werden de kaarten goed geschud want waar iedereen dacht dat Max Verstappen op de eerste plek zou eindigen, bleek dit net even anders te lopen.

Nederlandse Max Verstappen wel snelste maar start niet vooraan

De Nederlander kampte in Q2 met problemen met de aandrijfas waardoor hij zijn auto langs de kant moest zetten. Hij moest daardoor zondag vanaf plek vijftien starten. Een lastige plek aangezien het circuit van Jeddah enorm smal is en het daarom lastig inhalen is. De Spanjaard Fernando Alonso was, net als tijdens de eerste race in Bahrein enorm snel en mocht vanaf de tweede plek starten, vlak achter Sergio Pérez uit Mexico.

Spanjaard Alonso pakt direct de leiding

De start van de race ging zoals verwacht. Alonso had vanaf de eerste startrij vrij baan en, aangezien Pérez niet altijd even snel weg is, kon hij profiteren en pakte vrijwel direct de leiding. Toch werd al na een paar rondes geconstateerd dat de coureur uit Spanje te ver naar links stond tijdens het starten en daarom kreeg hij een straf van 5 seconde bij de eerste pitstop.

Straf voor Alonso pakt verkeerd uit

Tegen de twintigste rond heeft Pérez de leiding overgenomen van Alonso wanneer er een safety car wordt ingeschakeld omdat Lance Stroll uitvalt. Dit moment pakken veel coureurs aan om de banden te wisselen. Dit is dan ook het moment voor Alonso om zijn straf uit te zitten wanneer ook hij overstapt op nieuwe banden. Wat hij dan nog niet weet is dat dit voorval hem tot ver na de race blijft achtervolgen.

Bij de herstart is Pérez goed weg en Alonso blijft hem op een tweede plek achtervolgen. In de tussentijd heeft Max in het eerste deel van de race een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Hoewel het vanwege de hoge snelheid en de krappe baan lastig inhalen is, lukt het de Nederlander toch om later in de race de tweede plek over te nemen van Fernando Alonso.

Eindigt Fernando Alonso met brons?

Uiteindelijk lukt het de Mexicaanse Sergio Pérez om als eerste te finishen. Max Verstappen behoudt tot het einde de tweede plek en weet in de allerlaatste ronde nog één punt extra te halen omdat hij de snelste raceronde neerzet. Hiermee behoudt Max zijn eerste plaats in het wereldklassement. Fernando Alonso pakt de derde plaats en dit is tevens zijn honderdste podiumplek in zijn carrière. Een belangrijk moment voor hem dat al snel wordt overschaduwd.

De FIA laat namelijk weten de Spanjaard een extra straf van 10 seconden te geven omdat hij zijn eerste straf van 5 seconden niet goed heeft uitgevoerd. Er zou namelijk binnen die 5 seconden al een van de monteurs aan de auto hebben gezeten. Iets wat niet is toegestaan, of er nou sprake is van voordeel of niet. Met deze extra straf valt Alonso buiten het podium en belandt achter Russel op de vierde plek. Dat betekent ook geen honderdste podium voor de Spanjaard.

Team Alonso uit Spanje gaat in hoger beroep

Uiteindelijk gaat Aston Martin, het team van Alonso, in hoger beroep. Ruim drie uur na de race nam de FIA alsnog de beslissing om de straf van Alonso terug te draaien waardoor hij zijn derde podiumplaats behoudt. Ook Russel, die in eerste instantie profiteerde van de straf voor Alonso, gaf aan dat de FIA soms iets teveel doorslaat in allerlei regeltjes terwijl het soms beter zou zijn om gezond verstand te gebruiken in plaats van allerlei extra regels in het leven te roepen.

Uiteindelijk behoudt Fernando Alonso niet alleen het brons en zijn honderdste podium in zijn carrière, maar staat hij ook nog altijd derde in het wereldklassement van de Formule 1. De FIA liet op maandagochtend weten de regels te willen herzien na de controverse rondom de straf van Alonso.

Dit vind je misschien ook leuk