Spanje zakt opnieuw op ranglijst ‘Gelukkigste landen ter wereld 2023’

door admin
Spanje zakt opnieuw op ranglijst 'Gelukkigste landen ter wereld 2023'

Wereldwijd wordt de Internationale dag van het geluk gevierd op 20 maart. Op 28 juni 2012 hebben de Verenigde Naties besloten dat het allemaal weleens wat vrolijker mag. In 2013 werd deze dag voor het eerst officieel gevierd. Volgens de VN moeten we op deze dag meer aandacht besteden aan het vrolijker zijn en dit meer uitdragen.

Spanje daalt opnieuw op de Geluksindex

Op maandag 20 maart was het wederom zover maar toch blijkt dat de Spanjaarden zich minder gelukkig voelen dan voorheen, en ook in vergelijking met andere landen. Tenminste, zo blijkt uit het artikel van de Spaanse krant Onda Cero. Spanje daalt namelijk opnieuw op de Geluksindex.

Voor het zesde opeenvolgende jaar staat Finland bovenaan de lijst van gelukkigste landen. Spanje wordt pas op plek 32 genoemd. Volgens het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gallup Institute, dat deze geluksindex jaarlijks samenstelt, zijn de oorlog in Oekraïne, de stijgende woonlasten en de coronapandemie de voornaamste oorzaken waardoor het geluksniveau van de Spanjaarden is gedaald.

Landen worden op meerdere onderdelen gerankt, zoals steun van familie en vrienden, inkomen, gezondheid, vrijheid, vrijgevigheid en de mate van corruptie in een land of maatschappij. Zoals gezegd staat Finland op de eerste plek met een score van 7,8. Op de vijfde plek staat Nederland en België neemt de zeventiende plaats in. Spanje, op plek 32, scoort met 6,4 punten net een tiende lager dan vorig jaar.

Deze landen zijn het gelukkigst

Andere landen die hoog scoren in deze index zijn Denemarken, IJsland, Israël, Nederland, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg en Nieuw- Zeeland. Aan de onderkant van deze Geluksindex worden Afghanistan, met een score van 1,9, Libanon, Sierra Leone en enkele andere Afrikaanse landen genoemd. Bekijk hier de volledige lijst van de gelukkigste landen van 2023.

Deskundigen zijn het erover eens dat de landen die als ‘gelukkig’ worden beschouwd, met grote veerkracht hebben gereageerd op recente uitdagingen zoals de pandemie en de inflatie.

Dit vind je misschien ook leuk