"Over één generatie moeten we kerken sluiten"

door admin
"Over één generatie moeten we kerken sluiten"

De Spaanse kerk wordt geconfronteerd met de slechtste cijfers in haar geschiedenis: aspiranten tot het priesterschap vallen onder de duizend. Een kwart daarvan studeert in centra van de ‘kikos’, de meest conservatieve vleugel. 

Voor het eerst sinds er gegevens van worden bijgehouden, daalt het aantal seminaristen onder de duizend: dat betekent dat slechts 974 mannen studeren in de Spaanse seminaries. Van hen behoort minstens een kwart tot de ‘Redemptoris Mater-seminaries, die worden beheerd door de Neocatechumenale Weg, beter bekend als kikos.

Gekant tegen hervormingen van de paus

“We zitten zonder priesters en wat erger is, degenen die de afgelopen jaren zijn gevormd, zijn absoluut onwillig, zo niet openlijk, gekant tegen de hervormingen van de huidige paus”, klaagt dezelfde bisschop die onderzoek doet, maar anoniem wil blijven in het artikel van Eldiario.es. Hij concludeert: “We zijn met weinig en ook steeds conservatiever. En er zijn nog steeds mensen die zich afvragen waarom Francisco niet naar Spanje komt.”

974 Aspiranten voor priesterschap

De enige seminaries die stabiel blijven ondanks het dalende aantal priesters in de seminaries die door bisschoppen worden beheerd, zijn de 15 die door de Spaanse Kerk aan de ‘kikos’ zijn afgestaan. Er zijn 974 aspiranten voor het priesterschap. Dat is een zeer laag aantal voor een land dat statistisch gezien overwegend katholiek blijft. Desonanks bereikt het aantal bezoekers van de mis geen 15% en wordt ruimschoots overschreden door het aantal atheïsten en agnostici. 

‘Kikos’

Zo’n 250 van hen worden opgeleid in de Redemptoris Mater-seminaries in Alcalá de Henares, Burgos, Cádiz, Murcia, Castellón, Córdoba, Granada, León, Lugo, Madrid, Orense, Oviedo, Pamplona, ​​Sevilla en Vitoria. Opvallend is dat deze bijna allemaal zijn gesticht door bisschoppen die nauw verwant waren aan de meest conservatieve vleugel van de Spaanse kerk. Veel seminaristen stapten zelfs over naar neocatechumenale vormingscentra.

“Ze zoeken leerstellige zuiverheid, met de instemming van enkele bisschoppen die het bestaan ​​van de Kerk in het huidige Spanje zien als een soort culturele oorlog waarin bepaalde waarden moeten worden verdedigd… Alsof we in diocesane seminaries ketters waren”, vertelt een andere anonieme formateur.

Gebrek aan transparantie van bisschoppenconferentie

Er is kritiek op het gebrek aan transparantie van de bisschoppenconferentie (CEE). Die is sinds het academiejaar 2019-2020 gestopt met het verstrekken van gegevens over binnenkomst, vertrek of wijdingen door seminaries of door bisdom. Je moet naar de bisdommen gaan om één voor één de gegevens op te schrijven. In Madrid, een van de weinige bisdommen die gegevens aanbiedt, zijn er 84 diocesane seminaristen ten opzichte van 38 necatecumenalen. Dat is bijne een derde. 

Het Vaticaan doet onderzoek naar de Spaanse seminaries

Paus Franciscus heeft de opdracht gegeven een analyse uit te voeren door twee Uruguayaanse bisschoppen. Die hebben in de maanden januari en februari alle opleidingscentra in Spanje bezocht. Desondanks heeft de bisschoppenconferentie niet de minste informatie over de resultaten gegeven. 

Secularisatie vormt probleem

De CEE probeert de redenen te verklaren voor de daling van 40 procent in de laatste twee decennia van 1.699 naar 974. En de belangrijkste verklaring is “de nieuwe methodologie voor het verzamelen van gegevens, die voor het eerst nominaal was afkomstig was van het Transparantiebureau van de bisschoppenconferentie”. Dat bureau geeft echter slechts drie totalen: aantal, inkomen en wijdingen. “We moeten ook rekening houden met de secularisatie die ook tot uiting komt in andere statistische gegevens, zoals het dalende aantal huwelijken – zowel burgerlijk als kerkelijk -“. 

Bekijk ook: Bisschoppen in Spanje halen meer dan 320 miljoen op via belastingaangiftevakje

Dit vind je misschien ook leuk