Andalusië gaat van winter direct naar zomerhitte

door admin
Andalusië gaat van winter direct naar zomerhitte

De lente is pas een paar dagen geleden begonnen, maar de temperaturen die de afgelopen dagen zijn gemeten zijn veel meer in overeenstemming met het begin van de zomer dan met het einde van de winter.

Hitte en veel zon waren deze week de dominante trend in heel Spanje, vooral in Andalusië, waar het kwik in de thermometers naar voor deze tijd van het jaar ongebruikelijke waarden steeg. En voor deze week is de voorspelling dat ze zelfs nog iets zullen stijgen.

Dat wordt bevestigd door het weerinstituut Aemet, dat erop wijst dat in verschillende provincies in het zuiden van het schiereiland, zoals Sevilla en Córdoba, de temperatuur zelfs richting de 33 graden kan oplopen.

De keerzijde van de medaille van het vroege mooie weer is dat er geen regen wordt verwacht. Terwijl neerslag wel gebruikelijk is in de maanden maart en april. De situatie komt wat dat betreft overeen met wat er vorig jaar gebeurde. Toen begonnen rond deze tijd de problemen die leidden tot een forse droogte die duurde tot bijna het einde van het jaar.

Verhoogd risico op bosbranden

De intense temperatuurstijgingen en de afwezigheid van neerslag brengen een verhoogd risico op bosbranden met zich mee. Op dit moment met name langs de Middellandse Zeekust. Daarom roepen deskundigen de autoriteiten op om te komen met serieuze voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de vegetatie die veel droger is dan normaal in brand vliegt en zo gevaar voor mensen en dieren in het wild veroorzaakt.

Waterreserves in Spanje

Dat de vroege droogte zorgelijk is blijkt wel uit de stand van de stuwmeren op het moment. In Andalusië als geheel bevinden de waterreserves zich op slechgts 29,97% van hun capaciteit. In Murcia ligt dat percentage nog lager op 27,7%. Andere Spaanse autonome gemeenschappen met een zorgelijke hoeveelheid waterreserve zijn Castilla la Mancha, Cantabrië en Catalonië met respectievelijk 40,34%, 42,26% en 42,62%. Het landelijke gemiddelde ligt op 51,67%. De gemeenschap die er wat waterreserves het beste voor staat aan het begin van het droge seizoen is het Baskenland met 76,59% van de capaciteit gevuld.

Lees ook: Situatie bosbranden in Castellon nog kritiek

Dit vind je misschien ook leuk