
De EU verbiedt niet alleen de invoer van Russische ruwe olie die via zee de Europese havens binnenkomt, maar ook dat EU-vaartuigen Russische ruwe olie en aardolieproducten naar derde landen vervoeren. Rusland omzeilt de sancties echter met 'schip-tot-schip'-operaties op volle zee, overheveling van ruwe olie tussen tankschepen die op zee dicht naast elkaar liggen en naar schepen met een andere vlag zoals de Kameroense 'Nobel'.
ADVERTENTIE
In kalme wateren, ver weg van het toezicht van de havenautoriteit van Ceuta, lossen (vermoedelijk) Russische olietankers elkaar af. Het is een gangbare methode die vaak op geografisch strategische punten plaatsvindt: in dit geval nabij de Straat van Gibraltar.
Lees ook: Rusland omzeilt EU-embargo
Russische diesel wordt geladen in middelgrote tankers, genaamd Aframax, die ongeveer 700.000 vaten kunnen transporteren, in laadterminals in havens zoals Primorsk in de Oostzee en Ust-Luga in de Zwarte Zee.
Schip Nobel onder vlag van Kameroen
Een van die schepen is de Nobel, een tanker met de vlag van Kameroen die in 1997 is gebouwd en volgens de registraties zijn thuisbasis heeft in Novorossiysk, een stad in het zuidwesten van Rusland en een van de belangrijkste havens aan de Zwarte Zee. Het schip bevindt zich momenteel ongeveer 80 zeemijl (175 km) ten zuidoosten van Ceuta voor de kust van Al Hoceima, Marokko.
De diesel die het bevat, is klaar om overgepompt te worden naar andere schepen die klaarstaan met de machine draaiende om de beweging van de golven te omzeilen en te voorkomen dat ze op drift raken. In dit geval bevindt de VLCC (Very Large Crude Carrier) Balu, 332 meter lang en verdacht genoeg ook geregistreerd in Kameroen, zich naast de Nobel en kan deze diesel transporteren om overgepompt te worden naar een ander schip. Vervolgens kan gecertificeerd worden dat het product eigendom is van een ander land en dus als legale diesel kan doorgaan.
Volgens de tracking gaat het gasolie van de Nobel naar de Liberiaanse tanker Sampatiki, die verantwoordelijk is voor het transport van diesel van de Nobel naar de Marokkaanse havens van Tanger Med, in het noorden, en Mohammedia, verder naar het zuiden, om te worden gelost.
Tot 1 juli 2022 was de Nobel de Russische tanker Neatis, eigendom van Rusprime Export LLC in Moskou. Na de invasie van Oekraïne werd het schip verkocht aan een investeringsmaatschappij op de Seychellen, hernoemd en van vlag veranderd naar Kameroen. Onder de sancties van Europa kan geen enkel schip dat de Russische vlag voert na februari 2022 lading afleveren in EU-wateren.
Spanje stopt lossing in Tarragona
De Spaanse regering oefent controle uit over schepen die zijn geladen door middel van STS-operaties en monitort deze. Zoals de directeur-generaal, Benito Núñez, aan dit medium bevestigt, verboden de Spaanse maritieme autoriteiten begin februari de Maersk Magellan, met de vlag van Singapore, om een lading gasolie te lossen in de haven van Tarragona. De traceerbaarheid hiervan toonde aan dat het schip uit een Russische raffinaderij kwam die dichtbij Ceuta was aangekomen, vervoerd door de tanker Nobel, onder de vlag van Kameroen. Dat werd bevestigd door het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda (MITMA) van Spanje. Dit schip is hetzelfde als te zien is op de foto's die bij deze informatie horen en bevindt zich momenteel nog steeds in internationale wateren is.
Derde betrokken olietanker, de Elephant
De Maersk Magellan heeft geen bekende historische banden met Rusland en heeft niet direct met de Nobel geïnteracteerd. Volgens het ministerie ontving het echter een lading van een derde olietanker, de Elephant, met de Vietnamese vlag, tijdens een STS-overslag dichtbij de kust van Ceuta.
Na inspectie concludeerden de Spaanse autoriteiten dat de lading van de Elephant oorspronkelijk afkomstig was van de tanks van de Nobel, zoals kon worden vastgesteld aan de hand van de verstrekte AIS-gegevens.
De twee schepen ontmoetten elkaar op 5 februari in internationale wateren voor Ceuta en waren samen tot de ochtend van 6 februari. Vervolgens ontmoette de Elephant de Maersk Magellan, terwijl deze laatste heel dichtbij en langzaam werd gevolgd door AIS-signalen tot de avond van 7 februari.
Na deze interactie zette de tanker koers naar Tarragona. Volgens het MITMA werden de havenautoriteiten op 9 februari geïnformeerd over de omstandigheden van de productoverslag, een dag voor de aankomst ervan.
De Spaanse autoriteiten beweren niet dat de lading afkomstig was van een Russische raffinaderij zoals Núñez beweert. Het AIS-register van de Nobel toont echter aan dat het schip in december aanmeerde in de Russische wateren van de noordoostelijke Zwarte Zee, voordat het koers zette naar de Middellandse Zee en de olifant ontmoette in de wateren bij Ceuta.