Raad van Europa waarschuwt Spanje voor ernstige en langdurige huizencrisis

door admin
Raad van Europa waarschuwt Spanje voor ernstige en langdurige huizencrisis

In een verslag wijst de Raad op de dringende behoefte aan meer sociale en betaalbare huisvesting na jarenlange onderinvestering door de overheidssector.

Gebrek aan toegankelijke huisvesting groeit

Dunja Mijatovic, commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa, bezocht Spanje in november vorig jaar. Zij publiceerde woensdag haar conclusies in een indringend verslag. Hierin staat dat het gebrek aan toegankelijke huisvesting groeit. Dit gaat hand in hand met een gebrek aan overheidsinvesteringen.

Dat komt omdat regeringen particuliere investeringsfondsen hebben toegestaan huizen te kopen. Dit leidde weer tot hogere huren en een toename van het aantal daklozen. Mijatovic stelt ook dat de stijging van de huizenprijzen veel groter is dan de stijging van de koopkracht.

Dringend aanpak nodig

In het verslag van de Commissaris geeft men aan dat dit probleem dringend moet worden aangepakt. Dat kan deels door het herstelplan van de regering voor 2021 en daarnaast door het nationale actieplan voor toegang tot huisvesting 2022-2025. Mijatovic meent dat beide plannen, als zij ‘naar behoren’ worden uitgevoerd, een leidraad kunnen vormen voor het vergroten van het aanbod van sociale en betaalbare woningen.

Een rapport voorafgaand aan de huisvestingswet

Het rapport van de Raad van Europa is geschreven vóór de goedkeuring van de wet op het recht op huisvesting in het Spaanse Congres eind april, en de commissaris vindt het belangrijk dat deze zo snel mogelijk wordt aangenomen.

Mijatovic vraagt de autoriteiten, ook de regionale en gemeentelijke overheden, het proces te begeleiden door de structurele problemen van de woningnood goed aan te pakken.

Meer uitzettingen en daklozen

In het rapport staat ook dat het gebrek aan maatregelen om het tekort aan betaalbare woningen in Spanje aan te pakken heeft geleid tot een groot aantal huishoudens met schulden en een sterke groei van het aantal uitzettingen en daklozen.

Lees ook: Twee op drie Spanjaarden wonen op 34-jarige leeftijd nog bij hun ouders

Dit vind je misschien ook leuk