Deze drie Spaanse steden zijn nu razendpopulair onder flexwerkers

door admin
Deze drie Spaanse steden zijn nu razendpopulair onder flexwerkers

De markt herstelt zich gestaag sinds de pandemie en dat is te zien aan de succesvolle groei van het aantal flexibele werkplekken. Vastgoedbeheerders zien de sterk gestegen vraag en willen dit maar al te graag omzetten in aanbod. Toch lopen ze op dat vlak tegen enkele uitdagingen aan.

Madrid en Barcelona hebben grootste aanbod flexplekken

In eerste instantie was er veel belangstelling was voor flexplekken en -kantoren in Madrid en Barcelona. Dat blijkt ook dit jaar weer uit gegevens van vastgoedhandelaar CBRE. In het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 2.400 nieuwe flexibele werkplekken vergeven in de Spaanse hoofdstad. Madrid biedt momenteel 23.460 werkplekken waarvan 84 procent wordt bezet, 2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Barcelona werden in het afgelopen kwartaal opnieuw meer dan 2.100 flexibele werkplekken van de in totaal 22.300 plekken verhuurd, wat neerkomt op een bezettingsgraad van 81 procent tegenover 78 procent in Q1 2022.

Valencia wil flexplekken uitbreiden maar loopt tegen beperkte geschikte ruimte aan

Toch is er sinds dit jaar ook steeds meer belangstelling voor flexibele werkplekken in Valencia, Sevilla en Málaga. Hoewel Valencia bijvoorbeeld op het moment 600 flexplekken aanbiedt, is de bezettingsgraad momenteel 98 procent. In Valencia worden op het moment veel uitbreidingsplannen gemaakt om nog meer flexplekken aan te kunnen bieden maar de beschikbare ruimte is vooral in het stadscentrum nogal beperkt. Vastgoedbeheerders willen hun kantoren zo centraal mogelijk hebben maar willen ook inzetten op duurzaamheid.

Málaga groeit het hardst van heel Spanje qua aanbod flexplekken

Málaga heeft momenteel een bezettingsgraad van 90 procent bereikt. Op het gebied van het aantal flexplekken groeide deze stad van heel Spanje het eerste kwartaal het hardst maar ook hier lopen vastgoedhandelaren tegen een gebrek aan aantrekkelijke en geschikte ruimte aan. Het liefst willen vastgoedbeheerders dit jaar nog minstens 1.500 vierkante meter aan flexkantoren extra kunnen aanbieden.

Grote internationale interesse in Sevilla

In Sevilla bedraagt de bezettingsgraad momenteel 86 procent. Op dit moment kent Sevilla 10.500 vierkante meter aan flexkantoren wat zich vertaalt in 1.050 flexibele werkplekken. Naast Spaanse bedrijven hebben ook veel internationale organisaties interesse voor het opzetten van flexkantoren in de Zuid-Spaanse stad. Toch hebben bedrijven en investeerders ook hier moeite om geschikte panden te vinden in het centrum van de stad.

Dit vind je misschien ook leuk