Verkiezingsnederlaag vormt doodvonnis voor politieke partij Ciudadanos

door admin
Verkiezingsnederlaag vormt doodvonnis voor politieke partij Ciudadanos

Dit standpunt werd verdedigd door de algemeen secretaris van de partij en andere belangrijke leden van de partij. Inés Arrimadas bevestigde dat Ciudadanos zich niet zal presenteren bij de komende algemene verkiezingen. Deze beslissing betekent het accepteren van een toekomst zonder Ciudadanos en het definitief ondertekenen van de overlijdensakte van de partij.

Pauze

Inés Arrimadas, voormalig partijvoorzitter en -woordvoerder tot de ontbinding van het parlement, heeft gepleit voor een pauze in de politieke carrière van Ciudadanos. Deze positie zou ook worden ondersteund door de voormalige vice-burgemeester van Madrid, Begoña Villacís. Voor het eerst sinds 2015 kunnen Spanjaarden niet meer op Ciudadanos stemmen. 

Absoluut verkiezingsdebacle

De belangrijkste redenen voor deze drastische verandering zijn de absolute debacle bij de autonome en gemeentelijke verkiezingen, en de overhaaste oproep tot algemene verkiezingen die president Pedro Sánchez maandag aankondigde voor 23 juli.

Verlies van 86% van de gemeentelijke vertegenwoordiging

Ciudadanos heeft bij de afgelopen verkiezingen in alle regionale parlementen zijn vertegenwoordiging verloren en heeft 86% van zijn gemeentelijke vertegenwoordiging verloren. De periode tot 23 juli is te kor voor de partij om te herstellen van de nederlaag van afgelopen zondag en een sterke kandidatuur voor te stellen voor de algemene verkiezingen die oorspronkelijk aan het einde van dit jaar zouden plaatsvinden.

Platform creëren

Francisco Igea, lid van de provinciale afgevaardigden van Ciudadanos in Castilla y León heeft voorgesteld om een platform te creëren na de nederlaag die de partij heeft geleden bij de laatste verkiezingen. Igea verzekerde dat hij de partij niet zal verlaten en dat hij zal blijven werken vanuit het Parlement. “We moeten bouwen door toe te voegen, een van de voorstellen die ik heb gedaan is dat we een platform bouwen waarin we toevoegen en waarin er minstens evenveel kandidaten van buiten als van binnen zijn, want dat is wat mensen zien als vernieuwing,” zei hij.

De partij van de burgerij

Ciudadanos, ook bekend als de Partij van de Burgerij, is een Spaanse politieke partij die in 2006 in Catalonië werd opgericht als reactie op toenemend separatisme. De partij werd gevormd door een groep intellectuelen en academici die streefden naar vertegenwoordiging van alle burgers, ongeacht hun achtergrond.

Ciudadanos, bekend om zijn standpunt tegen corruptie, positioneerde zichzelf als een progressief-liberale, pro-Europese en centristische partij, die zich verzet tegen Catalaanse afscheiding. Onder leiding van Albert Rivera (2006-2019) groeide de partij uit tot een belangrijk politiek alternatief in Spanje, ondanks uitdagingen zoals interne verdeeldheid en dalende steun.

Dit vind je misschien ook leuk